Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie: in de uitvoering aanscherping nodig

Convenant Bedrijventerreinen stap in de goede richting

Amsterdam, 13 december 2009 - Milieudefensie vindt het Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020 een stap in de goede richting. Milieudefensie heeft dit in een brief laten weten aan de opstellers van het Convenant; de Ministeries van VROM, EZ en Binnenlandse Zaken, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Milieudefensie juicht toe dat in dit Convenant met het bestaande beleid wordt gebroken. Op een aantal punten kan het beter, vindt Milieudefensie, zo is de planningsopgave nog steeds te hoog en de afspraken voor regionale samenwerking zijn te vrijblijvend.

Milieudefensie zet zich al jarenlang in voor zorgvuldiger ruimtegebruik van bedrijventerreinen. Onder het motto 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' is campagne gevoerd voor de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en tegen de aanleg van nieuwe. Milieudefensie is daarom verheugd dat de politiek dit signaal uit de samenleving heeft begrepen en dat het rijksbeleid ten aanzien van bedrijventerreinen verandert. Nieuwe speerpunten in het beleid zijn minder hoge ruimte ramingen, eerst de bestaande ruimte benutten, voordat uitbreiding aan de orde is, meer aandacht voor regionale samenwerking en prioriteit voor herstructurering van bestaande bedrijventerreinen.

De planningsopgave in het Convenant is desondanks nog steeds te hoog. Milieudefensie heeft becijferd dat er tussen 2010 en 2020 in het Convenant ruimte is om jaarlijks 14% meer nieuwe bedrijventerreinen uit te geven dan er sinds het einde van de jaren zeventig gemiddeld per jaar is uitgegeven. Dat betekent dat er in de komende periode niet minder, maar méér hectaren bedrijventerrein op de markt zullen komen. Het al ruime aanbod aan bouwrijpe grond zal hierdoor alleen maar verder toenemen. De prikkel voor gemeenten en provincies om tot herstructurering van bestaande terreinen over te gaan, wordt daarmee weggenomen. Milieudefensie dringt er op aan bij de uitvoering van het Convenant uit te gaan van een lagere, realistische planningsopgave.

Milieudefensie vindt de teksten over regionale samenwerking en planning te vrijblijvend geformuleerd. Regionale samenwerking komt zo onvoldoende van de grond. Gemeenten kunnen met belangstelling kennis nemen van de mogelijkheden en voornemens van buurgemeenten maar verder hun eigen gang gaan. Milieudefensie stelt voor scherpere afspraken over regionale samenwerking te maken. De regionale samenwerking moet, volgens Milieudefensie, niet alleen gaan over afspraken op de lange termijn. Ook over de fasering op korte en middellange termijn, de verhoging van grondprijzen, het regionale uitgiftebeleid en regionale financiering van de herstructureringsopgave (verevening) moet regionaal gesproken en besloten worden.

De reactie van Milieudefensie is mede gebaseerd op een in opdracht van Milieudefensie door STOGO opgestelde notitie.