Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Onderzoek spelen en groen

Conclusies uit het onderzoek

In het afgelopen jaar heeft NUSO, een landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie, in opdracht van de deelgemeente een onderzoek gedaan naar het buitenspelen en sporten en het gebruik van het recreatief groen in de deelgemeente IJsselmonde.

De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst het buitenspelen en sporten en het gebruik van het recreatief groen beter op elkaar af te kunnen stemmen.

Conclusies uit het onderzoek


- Veel maar klein
Uit het onderzoek is gebleken dat er een groot aanbod is aan speelvoorzieningen en openbaar groen. Echter, speelplekken zijn vaak te klein en liggen niet evenwichtig verspreid door het gebied. Hierdoor zijn de loopafstanden naar de speelplekken te lang of te gevaarlijk omdat er bijvoorbeeld een drukke weg moet worden overgestoken. Ook is het aanbod van speeltoestellen vaak te eenzijdig, waardoor slechts een beperkte leeftijdsgroep gebruik maakt van een plek. Daarnaast kent IJsselmonde ook enkele buurten waar geen of veel te weinig speelruimte is.


- Gebruikerswens is anders
Uit het participatietraject kwam vooral naar voren dat het aanbod niet aansluit op de wensen van gebruikers. Kinderen geven aan dat plekken saai zijn en dat ze het avontuurlijke element missen. Ook is er behoefte aan georganiseerde speel- en sportactiviteiten. Verharde (voetbal)veldjes worden verkozen boven grasvelden.


- Ook als ontmoetingsplek
Veel bewoners geven aan dat de sport- en speelplekken belangrijk zijn als ontmoetingsplek, niet alleen voor kinderen maar ook voor de buurtbewoners. Omdat er weinig bankjes in het openbaar (recreatief) groen staan, worden de speelplekken weinig gebruikt als ontmoetingsplek. Meer meubilair zou het gebruik van het recreatief groen zeker stimuleren.


- Hondenpoep
Ook blijkt dat, ondanks het feit dat de deelgemeente IJsselmonde een duidelijk Hondenbeleid heeft, vervuiling van de sport- en speelvelden door hondenpoep nog steeds een groot probleem is.

Participatietraject
Via een uitgebreid participatietraject zijn kinderen, jongeren en bewoners, betrokken bij het onderzoek. Via een enquête op deze website hebben veel bewoners, jong en oud, hun mening gegeven op Spelen en Groen. Deze reacties zijn verwerkt in de Eindrapportage.

Hoe verder?
De rapportage biedt de deelgemeente een goede basis om aan de slag te gaan met speelplekken en groengebieden. Natuurlijk kan niet alles tegelijkertijd worden aangepakt.
Voor 2010 en 2011 worden uitvoeringsprogrammas opgesteld waarin naast het NUSO-onderzoek ook de signalen vanuit de verschillende diensten en bewoners worden verwerkt. Ook zullen, zodra het concreet om invulling of aanpassing van gebieden gaat, omwonenden en gebruikers bij de (her)inrichting worden betrokken.

Meer weten over NUSO

Dank
Tot slot willen wij een ieder bedanken die medewerking heeft verleend aan dit onderzoek.