Groen!

Groen! wil ambitieus groen Vlaams herstelplan in plaats van kruideniersbegroting

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid), Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 14 december 2009 in "Algemeen"

De regering Peeters II bespaart op economie, innovatie, onderwijs en milieu. Ze verbergt haar schulden en investeert niet in de toekomst.Groen! daarentegen pleit voor investeringen die onze regio vooruithelpen op vlak van innovatie, onderwijs, groene technologieën, kortom een groene versie van Vlaanderen In Actie: een âVIA 2.Groen'.

In tijden van crisis gaat de Vlaamse regering voor zware en soms ongenuanceerde besparingen in 2009,2010 en 2011 om de begroting 2011 mordicus in evenwicht te krijgen. Ondanks de 800 miljoen Euro die Kris Peeters in het vooruitzicht stelt zal er pas na 2011 opnieuw voluit geïnvesteerd worden. Andere regeringen zoals de Waalse regering pakken op dit moment wel uit met sterke groene herstelplannen.

Groen! fractieleider Filip Watteeuw: "De Vlaamse regering durft geen anticyclisch beleid voeren om te komen tot een degelijk herstelplan, laat staan een groen herstelplan. Het begrotingsevenwicht is een fetisj geworden die een echt herstelbeleid blokkeert. Tegenover de beloofde maar nog niet toegewezen 800 miljoen Euro aan investeringen vinden we wel besparingen tot 3,7 miljard euro in 2009, 2010 en 2011."

"De huidige Vlaamse begroting maakt de verkeerde keuzes. De ploeg Peeters II verlaagt de budgetten voor onderwijs, voor openbaar vervoer, voor milieubeleid, voor innovatie en voor wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd zijn er wel vele extra miljoenen gepland voor grote infrastructuurwerken, en extra miljoenen voor de subsidiëring van kleine verlieslatende luchthavens, voor de subsidiëring van milieubelastende landbouw, voor de aankoop van emissiekredieten in het buitenland ...Deze keuzes schaden het milieu, schaden het prille economische herstel, en zijn niet toekomstgericht." stelt parlementslid en onderwijsexpert Elisabeth Meuleman.

Daarenboven is de Vlaamse begroting geen toonbeeld van transparantie. De complexe PPS- constructies houden hoog oplopende tekorten uit de begroting, zodat de financiële impact verborgen blijft voor de burger en onttrokken wordt aan democratische controle. De wettelijke verplichting voor het indienen van een meerjarenbegroting werd niet nageleefd waardoor er volledige onduidelijkheid is over waar deze regering naar toe wil. Tot slot is er een belangrijke discrepantie tussen de dure woorden in het regeerakkoord en de beleidsplannen enerzijds en de magere cijfers en de ontoegankelijkheid van de begroting anderzijds.

Deze Vlaamse begroting kan samengevat worden in drie krachtlijnen:
- er wordt totaal onvoldoende geïnvesteerd in de groene economie en de groene jobs van de toekomst. Vlaanderen raakt straks zelfs achterop t.o.v. Wallonië en Brussel

- Er wordt bespaard waar het niet moet: op onderwijs, op economie, wetenschap, innovatie en milieu

- de bestaande en toekomstige investeringschulden worden verborgen via PPS-constructies

Groen! pleit voor een groen VIA: een `VIA 2.Groen', een moedig én realistisch herstelplan. Daarmee wil Groen! de Vlaamse economie op een sociaal en milieuvriendelijk spoor zetten. Dit bereiken we door de overheid de komende tien jaar één miljard euro per jaar te laten investeren in een groene economie en groene jobs. Op die manier kunnen bestaande jobs veilig gesteld worden en kunnen tegen 2020 honderdduizend bijkomende groene jobs gecreëerd worden.

De krijtlijnen van het groene herstelplan, VIA 2.Groen, zijn:
· Een Vlaamse alliantie werk en milieu voor de realisatie van lage energiewoningen en passiefwoningen

· Investeringen in milieuvriendelijke mobiliteit en meer openbaar vervoer

· Het aandeel groene energie serieus opkrikken
· Investeren in ecosysteemdiensten

· De belangrijke rol van onderwijs erkennen

Klik hier voor het volledige dossier met het herstelplan VIA 2.Groen

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter