FNV

14-12-2009

Grote rol voor ANBO in Europees project tegen ouderenmishandeling

De Europese Commissie heeft ouderenbond ANBO gekozen als trekker van het Europees project tegen mishandeling en misbruik van ouderen. ANBO gaat met negen organisaties, waaronder MOVISIE, uit even zoveel Europese landen samenwerken om ouderenmishandeling te voorkomen en te bestrijden.

Ouderenmishandeling vindt plaats achter gesloten deuren en komt voor in alle lagen van de bevolking. In Nederland alleen al heeft ruim 1 op de 20 ouderen ermee te maken. Dit kan lichamelijk of psychisch zijn, maar ook materieel.

Daders zijn vaak bekenden Onder risicogroepen, zoals dementerende ouderen, ligt dit aantal nog hoger. Plegers zijn vaak mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. Psychische mishandeling komt bij ouderenmishandeling het meest voor, dan lichamelijke en vervolgens financiële uitbuiting.

Het merendeel van de slachtoffers woont zelfstandig, al dan niet met partner of kinderen. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen.