Politie Amsterdam-Amstelland


1-1-2 BEL JE NIET VOOR DE LOL (14-12-2009)

1-1-2 ''1-1-2 bellen voor de lol is niet om te lachen. Want voortaan weten we je áltijd te vinden.'' Dat is de boodschap van een nieuwe campagne tegen misbruik van het alarmnummer 112. De campagne is vooral gericht op kinderen en jongeren. Elke dag wordt de alarmcentrale gebeld door kinderen die de telefoon voor de lol laten rinkelen. Soms wel dertig keer per uur.

Beller altijd te achterhalen
Spots op televisie, in de bioscoop en filmpjes op vooral door kinderen bezochte websites moeten duidelijk maken dat de eigenaar van het toestel, maar ook de locatie van de beller nu altijd achterhaald kunnen worden. Dat is mogelijk dankzij een nieuw computersysteem. Ook als gebeld wordt zonder sim-kaart in de mobiele telefoon. Traceren kan met behulp van het imei-nummer (voor elk mobieltje uniek) en met nieuwe mogelijkheden in de 112-centrale in Driebergen.

Onnodige slachtoffers
Het onjuist gebruik van het alarmnummer 1-1-2 kan ervoor zorgen dat elders onnodig slachtoffers vallen, omdat iemand anders met een noodmelding daardoor mogelijk geen verbinding kan krijgen met de
1-1-2-centrale. Het is dus van belang dat kinderen beseffen dat zij het alarmnummer 1-1-2 alleen voor echte noodsituaties gebruiken, dus alleen als elke seconde telt.

Meer dan de helft
Bewust misbruik en onbewust gebruik als broekzakbellen zorgen voor 65 procent van alle 5 miljoen telefoontjes per jaar op het alarmnummer. Een kwart van de telefoontjes komt uit broekzakken of is anderszins onbedoeld. In driekwart van de gevallen is er sprake van bewust misbruik. Vooral kinderen bezondigen zich daaraan: het misbruik stijgt op woensdagmiddag, in het weekend en in de schoolvakanties.

Misbruik is strafbaar
Misbruik van 112 is strafbaar: er staat maximaal drie maanden gevangenisstraf op het herhaaldelijk bellen van het alarmnummer zonder noodzaak, en maximaal vier jaar voor het doen van een valse melding. Bij één keer misbruik of verkeerd gebruik krijgt de beller een waarschuwingssms'je. Bij herhaling volgt een steviger aanpak. Voor kinderen is er een speciaal Halt-traject met gesprekken, het aanbieden van excuus en een leeropdracht. Ook worden de ouders geïnformeerd.

» Meer over de campagne


____________________