Korps Landelijke Politiediensten

Landelijk Verdachtenbeeld 2008

Driebergen, 14-12-2009 o Landelijke criminaliteitskaart (LCK) wordt ieder jaar gemaakt door de Dienst IPOL van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen. De Landelijke criminaliteitskaart heeft de vorm van een monitor. Het boek verschijnt ieder jaar en bestaat uit een landelijke analyse van enerzijds aangiften en anderzijds verdachten.

Jaarlijks wordt een analyse van gegevens over aangiften van misdrijven en verdachten gemaakt op basis van gegevens uit het Herkenningsdienstsysteem (HKS) van de Nederlandse politie. Deze gegevens worden door alle regionale politiekorpsen, de KMar en het KLPD in HKS ingevoerd Dit jaar zijn de aangiften niet geanalyseerd en is alleen een analyse van de verdachten gemaakt. De gegevens over de aangiften waren vanwege de invoering van een nieuw bedrijfsprocessensysteem onvoldoende beschikbaar om een representatief beeld van de geregistreerde criminaliteit in Nederland te schetsen. De monitor heet dit jaar dan ook: Landelijk Verdachtenbeeld 2008.

Het Landelijk Verdachtenbeeld vormt een probleeminventarisatie in de breedte met voornamelijk beschrijvingen van ontwikkelingen en trends, zonder verklaringen daarvoor. Die beschrijvingen kunnen aanleiding geven tot nader, diepgaander onderzoek op specifieke punten, waarin wel gezocht kan worden naar achterliggende
verklaringen voor trends en trendbreuken.