Rijksvoorlichtingsdienst

Rijk besteedt telecomdiensten opnieuw gezamenlijk aan

De ministeries gaan in 2010 hun vaste en mobiele telefonie opnieuw gezamenlijk aanbesteden. Het programmateam dat de aanbestedingen uitvoert, heeft op haar website www.ot2010.nl bekend gemaakt welke clusters van diensten zij gaat verwerven. De aanbestedingen worden uitgevoerd onder de noemer OT2010, wat staat voor Overheidstelecommunicatie 2010. OT2010 is een initiatief van de rijksoverheid, maar ook decentrale overheden, zoals gemeenten en provincies, mogen van de af te sluiten overeenkomsten gebruik maken.

De aanbesteding van vaste en mobiele telefonie is opgedeeld in vier clusters: vast, inbound, mobiel en end user devices. Per cluster zal één leverancier worden gecontracteerd. De contracten krijgen een looptijd van maximaal zes jaar.

OT2010 is de opvolger van OT2006. Onder de vlag van OT2006 heeft de overheid in de afgelopen jaren zeven gezamenlijke aanbestedingen op het gebied van telecommunicatie uitgevoerd, onder andere voor vaste en mobiele telefonie, telefooncentrales en dataverkeer. En met succes. De deelnemende overheden bespaarden door de bundeling van hun inkoopvolume veertig tot vijftig procent op zowel de kosten voor de aanbestedingen zelf als voor het bellen. Aan de OT2006-aanbestedingen deden in het totaal meer dan 150 overheidsorganisaties mee. Het project won in 2008 de ICT Aanbestedings Award.

De OT2010-aanbesteding van vaste en mobiele telefonie zal in het voorjaar van 2010 worden gepubliceerd. Overheden die willen deelnemen aan OT2010 kunnen zich vanaf eind januari inschrijven op www.ot2010.nl.