Gemeente Achtkarspelen


Haven Surhuisterveen opgeknapt!

In 1997 is de Surhuisterveenster Vaart gebaggerd en het vervuilde slib afgevoerd naar een slibdepôt in Den Helder. Eén van de gevolgen van deze sanering was het instorten van de damwand van de haven van Surhuisterveen. Om ongelukken te voorkomen is een gedeelte van de Havenstraat afgezet met hekken van bouwnetten. Iedereen was het er over eens, geen gezicht, maar wel veilig.

In 2004 is er geld beschikbaar voor herstel van de damwand. Ontwikkelingen rond het uitbreidingsplan Vierhuisterweg zorgde voor vertraging. Er zou woningbouw plaatsvinden door projectontwikkelaar Mega Vastgoed. Hierbij werd de wens uitgesproken om ter plaatse van de haven van Surhuisterveen de toekomstige bouwkavels te laten grenzen aan het water. Dit zou betekenen dat ter hoogte van de haven aanpassingen nodig zijn. Dit voornemen stond op gespannen voet met het herstel van de bestaande damwand van de haven in Surhuisterveen.

Maar in 2008 vond het gemeentebestuur dat het zo niet langer kon. De haven was de rotte kies van Surhuisterveen geworden. Wethouder Pieter van der Veen van Openbare Werken heeft daarom, tijdens het periodieke overleg met Plaatselijk Belang Surhuisterveen, het dorp aangeboden om de haven alsnog op te knappen. Nog langer wachten op ontwikkelingen rond woningbouw in het plan Vierhuisterweg was niet reëel.

Wie de laatste tijd bij de haven van Surhuisterveen is geweest heeft kunnen zien dat de haven een ware metamorfose heeft ondergaan. Damwanden zijn vervangen, hellingen flauwer gemaakt, bomen geplant, bestrating hersteld. Het is weer âeen plaatjeâ waar het dorp trots op kan zijn.