Gemeente Maassluis

Drie vrijwilligers bij de Stichting Nationaal Sleepvaartmuseum te Maassluis ontvangen een Koninklijke onderscheiding

(foto: van links naar rechts de heer W. de Koning, de heer C. Dubbeld en de heer G. Fransen)

Koninklijke onderscheiding voor de heer C. Dubbeld uit Maassluis, de heer G. Fransen uit Spijkenisse en de heer W. de Koning uit Oosterbeek

Op vrijdag 11 december 2009 ontvingen de heer C. Dubbeld, de heer G. Fransen en de heer W. de Koning een Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Maassluis, de heer J.A. Karssen.

Genoemde decorandi zijn al geruime tijd actief voor de Maassluise samenleving en zijn vanwege hun verdiensten voor o.a. het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


- - - - - - - - - - - - - - - -
-

De heer C. Dubbeld kwam in 1987 als vrijwilliger bij het NSM te Maassluis.

In 1988 werd hij lid van het bestuur, welke functie hij tot heden onafgebroken heeft vervuld; aan het eind van dit jaar neemt de heer Dubbeld afscheid uit het bestuur maar blijft hij als vrijwilliger aan het sleepvaartmuseum museum verbonden.

Gedurende zijn bestuurslidmaatschap heeft de heer Dubbeld vele taken op zich genomen waaronder verbouwingen, verhuizingen, maritieme beurzen, enz.

Tevens was hij belast met de zorg voor de vrijwilligers waaronder het werven van nieuwe vrijwilligers en het maken van de roosters.

Zijn vele werkzaamheden zorgen er voor dat de heer Dubbeld bijna dagelijks in het museum aanwezig is.

De heer Dubbeld is sinds 2004 namens het NSM lid van het bestuur van de Stichting Kuiperij Ankerstraat in Maassluis, waarin een extra depotruimte van het sleepvaartmuseum is gevestigd.

Gedurende zijn arbeidzame leven als registerloods in de regio Rotterdam-Rijnmond vervulde de heer Dubbeld van 1975 tot 1986 de functie van secretaris van de Loodsensociëteit Rotterdam.


- - - - - - - - - - - - - - -
- -

De heer G. Fransen begon in de jaren vijftig met het verzamelen van gegevens van sleepboten; in de loop der jaren had hij een omvangrijk (digitaal) archief opgebouwd.

In 1985 werd hij vrijwilliger bij het NSM te Maassluis; vanzelfsprekend maakte het sleepvaartmuseum graag gebruik van zijn kennis en ervaring op dit gebied.

Zo werd de heer Fransen in de jaren 90 de grondlegger van het automatiseringssysteem voor het sleepvaartmuseum, waarbij hij iedere keer opnieuw bij het maken van programma's zijn inbreng heeft; het grootste deel van de collectie is thans digitaal opgeslagen.

De heer Fransen heeft namens het sleepvaartmuseum toestemming gekregen om de gegevens van het kadaster en het Rijksarchief te raadplegen.

Behalve zijn zorg voor de automatisering was en is de heer Fransen vrijwillig suppoost en lid van het tentoonstellingsteam.


- - - - - - - - - - - -
- - - -

De heer W. de Koning werd in 1980 vrijwilliger bij het NSM te Maassluis; in eerste instantie was hij lid van het tentoonstellingsteam. Na zijn pensionering in 1984 nam hij zijn taak in het museum intensiever op en was hij meerdere dagen in het museum te vinden.

Hij nam op zich om de scheepsjournalen en de bibliotheek in het sleepvaartmuseum een verantwoorde plaats te geven en die duidelijk te indexeren en te rubriceren.

De bibliotheek is dankzij de heer De Koning een belangrijke en makkelijk toegankelijke verzameling geworden.

Vele vragen om informatie over de historie van de zeesleepvaart worden door de heer De Koning op uitstekende wijze beantwoord. Deze vragen worden gesteld door mensen uit de hele wereld. Namens het sleepvaartmuseum heeft hij talloze brieven beantwoord.

Naast de gegevens in het sleepvaartmuseum beschikt de heer de Koning over een uitgebreide documentatie bij hem thuis. Dat komt goed van pas want hij is in 1995 verhuisd van Maassluis naar Oosterbeek; sindsdien komt de heer de Koning iedere dinsdag naar Maassluis om de voorkomende werkzaamheden voor het sleepvaartmuseum te doen.

De heer De Koning zoekt sinds 2000 met een aantal vrijwilligers in de bibliotheek te Arnhem naar scheepsverhalen, die gebundeld worden uitgegeven.

Dankzij zijn zeer gewaardeerde werkzaamheden als medewerker bij de ontwerpafdeling van de Rotterdamsche Droogdokmaatschappij heeft de heer De Koning veel vakkennis verworven op het gebied van de scheepvaart en scheepsbouw.