Gemeente Midden Delftland


Kapteijnsbrug in Maasland in ere hersteld

In de loop van 2007 zijn alle bruggen in de gemeente Midden-Delfland geïnventariseerd en geïnspecteerd. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat de algehele staat van de Kapteijnsbrug in Maasland matig was. Daarom heeft de gemeente besloten de renovatie van deze brug met voorrang uit te voeren.

Omdat de brug vrij klein is, was het mogelijk de brug in zijn geheel te demonteren en op locatie te stralen. Daarbij zijn eerst roest en oude verflagen verwijderd. Daarna zijn de gestraalde onderdelen onder ideale omstandigheden met een natlak systeem geconserveerd. Een aantal delen van de brug kon niet meer gerestaureerd worden en is opnieuw vervaardigd. Het betreft hier in hoofdlijnen het dek, de hangstangen en de schoren.

De balans (horizontale deel bovenbouw) bleek na het stralen deels zo slecht dat deze, in tegenstelling tot het oorspronkelijke plan, geheel nieuw vervaardigd moest worden. De planning is hierdoor met drie weken uitgelopen: de brug is op woensdag 25 november teruggeplaatst in plaats van 5 november, zoals eerder aangegeven.

Â

Het resultaat mag er echter zijn en de brug is weer in volle glorie hersteld.

Â

Kapteijnsbrug in Maasland

Â

Kapteijnsbrug

Â

Â

Herkomst van de naam 'Kapteijnsbrug':

Deze brug werd vroeger bediend door Hubert Kapteijn, destijds slager gevestigd in het pand Burg. vd Lelykade 29-30. Hij ontving hiervoor jaarlijks een vergoeding. In de volksmond werd de brug dan ook de Kapteijnsbrug genoemd.