Gemeente Binnenmaas

Hoekschewaardse burgemeester "zetten boom op" in Oud-Beijerland

Sinds mensenheugenis is december dé maand waarin niet alleen goede wensen, maar ook geschenken van eigenaar wisselen. Daarbij is het over het algemeen gebruikelijk dat de ontvanger tot het laatste moment in het ongewisse blijft over de aard van het cadeau. Het gemeentebestuur van Oud-Beijerland vormt hierop ditmaal echter een uitzondering. Want het is namelijk niet alleen bekend dat de Hoeksche Waardse burgemeesters op maandag 14 december 2009 een jubileumgeschenk aanbieden, maar ook wat. Sterker nog, alle voorbereidingen zijn al getroffen om de ontvangst mogelijk te maken. Dus zetten de burgemeesters volgende week maandag een boom op in de voortuin van het Oud-Beijerlandse gemeentehuis.

Er was eens

Er was eens een wethouder die eerder dit jaar tijdens een persconferentie in het vuur van zijn rede en uiteraard niet helemaal vrij van chauvinistische gevoelens Oud-Beijerland omschreef als het huis en de overige Hoeksche Waardse gemeenten als de achtertuin. Een mening die duidelijk niet door de buurgemeenten werd onderschreven. Geldt voor veel woorden het ene oor in, het andere oor uit zo niet voor deze uitspraak. Het heeft even geduurd, maar de burgemeesters van Binnenmaas (A.J. Borgdorff), Korendijk (R. Melissant Brienne), Strijen (Jac. Klijs) en Cromstrijen (G.A.A.J. Janssen) wachtten hun kans geduldig af. Op zaterdag 24 oktober was het zo ver. Tijdens de officiële herdenking van het 450-jarig jubileum van het Spuidorp bood burgemeester Melissant namens haar collegas symbolisch vier boompjes aan voor, zo sprak zij met gevoel voor understatement, de Oud-Beijerlandse voortuin.

Voortuin

In overleg met de Hoeksche Waardse gemeenten zijn de vier boompjes één grote boom geworden en is gekozen voor een Ginkgo biloba (Japanse notenboom) van groot formaat. Omdat de Ginkgo in Japan vaak bij boeddhistische tempels werd geplant, wordt de boom ook wel Japanse tempelboom genoemd. Vandaar dat we de Ginkgo in de (vak)literatuur afwisselend tegenkomen onder de naam Japanse hemelboom en Japanse tempelboom. Niet zó maar een boom dus maar een bijzondere boom met een historisch en cultureel verleden. En daarom heel geschikt voor in de voortuin van het Oud-Beijerlandse gemeentehuis.

Dit is een persbericht van de gemeente Oud-Beijerland