Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 14 december

Alkmaar, 14-12-2009 o 15.00 uur

Overval op pizzabezorger, politie zoekt getuigen

Hoorn, zondag 13 december 2009

Rond 20.00 uur is een 17-jarige pizzabezorger overvallen en beroofd van zijn geld en mobiele telefoon op de Poldermolen.

De bezorger wilde een pizza op zijn bromfiets bezorgen op een adres in die straat. Nadat hij was afgestapt werd hij van achteren bruut benaderd door twee mannen. Hij werd meegetrokken naar een fietspad naast een woning en werd daar met zijn bromfiets in het gras op de grond gegooid. Hij moest zijn portemonnee met inhoud en zijn mobiele telefoon afgeven. Hierna renden de twee overvallers weg, het Dwaalpark in. Een getuige zag de daders wegrijden op een bromfiets in de richting van de Weel. Ze waren ongeveer 1,60 meter en 1,85 meter lang, droegen bivakmutsen en droegen donkere kleding. Het slachtoffer bleef ongedeerd maar geschrokken achter.

De politie stelt een nader onderzoek in en roept getuigen op telefonisch contact op te nemen met de politie in Hoorn: 0900-8844.

Elke drankrijder is er een teveel

Hoorn, maandag 14 december 2009

Jaarlijks overlijdt een groot aantal weggebruikers en raken duizenden mensen gewond als gevolg van drank in het verkeer. Daarom controleert de politie in Noord-Holland Noord dagelijks, tijdens geplande controles (zoals hieronder genoemd) maar vooral ook tijdens reguliere surveillances op het gebruik van alcohol.

In onze regio komen relatief veel aanrijdingen voor met ernstig letsel. Het aantal aanrijdingen waarbij alcohol in het spel is, is ruim 300 (310 in 2005 en 260 in 2006, 330 in 2007 en 320 in 2008).

1800 misdrijven per jaar

Jaarlijks neemt de Politie Noord-Holland Noord zon 60.000 blaastesten af en haalt 1800 drankrijders van de weg Hoeveel alcohol iemand mag drinken om nog te mogen rijden is afhankelijk van veel factoren. De limiet is echter zo laag dat deze al snel wordt overschreden. Daarom het advies om helemaal niet te drinken als men nog moet rijden. Neem een taxi of regel een Bob.

In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 december 2009 heeft de politie alcoholcontroles gehouden in Zwaagdijk, bij het WFO-terrein, op de Nelson Mandeladreef in Enkhuizen, op de Almereweg in Medemblik en op de Oostergouw in Hoorn. In totaal hebben 420 automobilisten een blaastest afgelegd. 8 van hen hadden te diep in het glaasje gekeken. De hoogste score was 565 ug/l (tot 220 toegestaan).

Rijbewijs ingenomen

Schagen, maandag 14 december 2009

Vannacht rond 02.40 uur werd op de Zijperweg een 42-jarige automobiliste uit t Zand betrapt op het rijden met drank op. Ze blies aan het bureau 650 ug/l (tot 220 toegestaan). Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingenomen.

Drankrijder

Alkmaar, maandag 14 december 2009

Vannacht rond 00.20 uur werd op de Geestersingel een 38-jarige automobilist uit Haarlem betrapt op het rijden met drank op. De man blies aan het bureau 415 ug/l (toto 220 toegestaan) en kreeg een proces-verbaal.

Jonge brommerrijder raakt rijbewijs kwijt

Bergen, maandag 14 december 2009

Rond 01.50 uur werd op de Herenweg een 18-jarige bromfietsers uit Amsterdam gecontroleerd op drankgebruik. De man blies 560 ug/l (voor een beginnend bestuurder tot 90 ug/l toegestaan) en moest meteen zijn bromfietsrijbewijs inleveren.

Verwarde man met mes aangehouden

Den Helder, zondag 13 december 2009

Rond 14.00 uur kreeg de politie de melding dat een 27-jarige man uit Den Helder op de Marsdiepstraat met een mes zou lopen te zwaaien. Hij zou diverse voorbijgangers van enige afstand hebben bedreigd.

De man werd door agenten op basis van het signalement aangehouden en bleek inderdaad een vouwmes in zijn bezit te hebben. Hij is een bekende van de politie en maakte een verwarde indruk. Na onderzoek door een psychiater werd de man in de loop van de avond met een ambulance vervoerd naar een psychiatrische instelling en daar opgenomen.

Aanhouding recalcitrante fietser

Alkmaar, maandag 14 december 2009.

Rond 08.15 uur kreeg op de Herenweg een 45-jarige fietser uit Alkmaar een stopteken omdat hij reed zonder licht. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat fietsers goed zichtbaar aan het verkeer deelnemen en de politie controleert hier dan ook regelmatig op. De man was niet van plan om te stoppen en wilde er vandoor gaan. Hij werd door een agent bij zijn arm gepakt. De verdachte begon meteen te schelden en te zwaaien met zijn armen. Hij luisterde niet naar de agent en wilde zich niet legitimeren. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor het fietsen zonder licht, het plegen van verzet en het niet voldoen aan de legitimatieplicht. De man is daarna heengezonden.

Aanhouding na slaken valse alarmkreten

Hoorn, maandag 14 december 2009

Rond 18.00 uur heeft de politie op het Aagje Dekenplein bij een telefooncel een 51-jarige man uit Hoorn aangehouden omdat hij herhaaldelijk zonder enige noodzaak het alarmnummer 112 belde en daarmee de lijn en het meldkamerpersoneel onterecht bezet hield.

De man, die een verwarde indruk maakte, is al zon tien maal eerder met de politie en justitie in aanraking geweest wegens het oneigenlijk gebruik van 112. Hij werd in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld.

Proefritje loopt slecht af

Noord-Scharwoude, zondag 13 december 2009

Rond 15.30 uur reed een personenauto op de Provincialeweg N504 tegen een lantaarnpaal. Getuigen wisten te melden dat een vrouw vanachter het stuur stapte en wisselde met haar mannelijke passagier. Hierna reed de auto door zonder dat de inzittenden hun identiteit bekend maakten. Dit levert het verkeersmisdrijf doorrijden na een aanrijding op.

De lantaarnpaal maar ook de auto raakten door de botsing flink beschadigd. Een getuige had de helderheid van geest om achter de betrokkenen aan te rijden en de politie te bellen. Agenten troffen de auto en de inzittenden aan in Oudkarspel waar ze werden aangehouden. Het ging om een 23-jarige vrouw uit Den Haag die van haar vriend, een 25-jarige man uit Oudkarspel, een stukje in zijn auto mocht rijden. Op de Provincialeweg viel een blikje fris in de auto om waardoor de vrouw werd afgeleid en de macht over haar stuur verloor en tegen de lichtmast aanreed. Tegen de man en de vrouw is een proces-verbaal opgemaakt. Het kentekenbewijs van de auto werd ingenomen omdat deze flinke schade had opgelopen.

Man raakt onwel en rijdt slootje in

Den Oever, zondag 13 december 2009

Rond 15.10 uur is een 74-jarige automobilist uit Witmarsum met zijn auto een slootje ingereden bij de kruising Rijksstraatweg-Akkerweg. De man is onwel geworden en raakte de macht over zijn stuur kwijt. Hij reed door een weiland en reed een hekwerk omver. Hij kwam tot stilstand in het slootje. Hij werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd en werd per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis waar hij met vermoedelijk een hersenbloeding werd opgenomen. Zijn auto raakte flink beschadigd.

Botsing met politieauto

Schagen, zondag 13 december 2009

Rond 21.00 uur vond er een aanrijding met letsel plaats op de Loet. Bij de aanrijding was een politieauto betrokken.

De 48-jarige bestuurder van de politiewagen uit Schagen was op weg naar een melding van overlast van jeugd in de Muziektuin. Op de kruising met de Parallelweg zag hij een 18-jarige bromfietser uit Schagen, die voor hem van rechts aan kwam rijden over de Loet, over het hoofd. De bromfietser botste tegen het rechter voorportier van de politieauto en kwam ten val. Hij liep een pijnlijke knie op en werd voor het maken van een foto per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar. Daar bleek hij letsel aan zijn knie en aan zijn gebit te hebben opgelopen. Hij mocht na behandeling naar huis. De politieauto raakte beschadigd en de bestuurder kwam met de schrik vrij. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding.