Gemeente Lelystad

Niet naar school: korting kinderbijslag mogelijk

Woensdag 9 december 2009

Ouders van jongeren van 16 en 17 jaar die geen school bezoeken, kunnen gekort worden op de kinderbijslag. Vanaf 1 oktober 2009 is de algemene Kinderbijslagwet aangepast zodat dit mogelijk is.

Geen startkwalificatie

Het gaat om jongeren die geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een opleiding op het niveau van HAVO, VWO of MBO niveau 2 of hoger. Ouders ontvangen alleen nog maar kinderbijslag, wanneer hun kind bezig is een startkwalificatie te behalen en daarmee aan de eisen van de Leerplichtwet voldoet. Ook Lelystad zal van deze mogelijkheid gebruik gaan maken.

Werkwijze

Een aantal leerplichtambtenaren in Lelystad is bevoegd om de signalen door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank die de kinderbijslag betaalt. Per jongere zal gekeken worden hoe er in de praktijk omgegaan wordt met deze nieuwe overeenkomst. Voor de ene jongere zal het doorvoeren van een korting op de kinderbijslag het beste werken, voor een andere jongere zal doorgeleiding naar bijvoorbeeld het Jongerenloket of een andere instantie het beste zijn. Dus per individu wordt afgewogen welke richting gekozen wordt. Het uiteindelijke doel is uiteraard dat de jongere zijn startkwalificatie behaalt.
---