GVB


Uitspraak rechter kledingvoorschrift GVB

14 december 2009

GVB heeft een jaar geleden nieuwe bedrijfskleding geïntroduceerd. Met deze kleding wil GVB een meer uniforme, herkenbare, representatieve en professionele uitstraling bereiken. De uitspraak van de rechter bevestigt dat GVB als werkgever bevoegd is om kledingvoorschriften te bepalen.
GVB heeft een jaar geleden nieuwe bedrijfskleding geïntroduceerd. Met deze kleding wil GVB een meer uniforme, herkenbare, representatieve en professionele uitstraling bereiken. Voor de circa 3000 medewerkers die bedrijfskleding dragen, geldt dat zij het visitekaartje van GVB zijn. Daarom worden er eisen gesteld aan het dragen van de bedrijfskleding. Die eisen zijn vastgelegd in kledingvoorschriften. Zo is voor iedereen duidelijk wat wel en wat niet is toegestaan.

De uitspraak van de rechter bevestigt dit. Uit het vonnis blijkt dat GVB als werkgever bevoegd is om kledingvoorschriften te bepalen. Het gaat een algemeen voorschrift om kettingen onder de kleding te dragen dat andere vormen van geloofsuiting - zoals een ring of een armband met een kruisje - niet in de weg staat. Van GVB kan in redelijkheid niet worden verlangd dat zij voor één medewerker een uitzondering op dit voorschrift maakt.