Leeuwarden, 7 december 2009

Expositie `De Grote Ontsnapping' in de Blokhuispoort Over de overval op het huis van bewaring, 8 december 1944

T Op dinsdag 8 december 2009 opent in voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden de tentoonstelling `De Grote Ontsnapping'. Een bijzondere expositie over de H beroemdste overval op deze gevangenis in 1944. Het is op deze dag exact 65 jaar geleden CI dat het gewapend verzet in Friesland 51 gevangenen bevrijdt uit het huis van bewaring.

R Op 8 december 1944 wordt door het gewapend verzet in Friesland - de knokploegen - het huis E van bewaring in Leeuwarden gekraakt. Binnen een half uur en zonder één schot te lossen, B bevrijden de verzetsmensen 51 gevangenen. Precies 65 jaar na dato is er in Blokhuispoort een S bijzondere expositie ingericht met als centraal thema ontsnappen. R
E `De Grote Ontsnapping' is te zien in drie zalen. Het zijn oude werkplaatsen in de gevangenis. Het P ontwerp van de expositie is van architect Nynke-Rixt Jukema, de uitvoering is van Raoul Ruark de Jong en Ronald van der Zwaag.

Wie de tentoonstelling bezoekt, stuit op een groot blok staal. Dit blok lijkt in eerste instantie net zo ondoordringbaar als een gevangenis. Toch ontsnappen er feiten en gegevens over de overval van 1944 aan dit blok. Bezoekers kunnen aan de hand van deze informatie zelf een reconstructie maken van de gebeurtenissen.

Wie ontsnapt is niet vrij. De bevrijde gevangenen van 1944 voelden zich na hun ontsnapping opgejaagd en onveilig. Het duurde uiteindelijk nog vier maanden tot er definitief een einde kwam aan de Duitse bezetting van Friesland. Het tweede deel van de expositie is ingericht als een monument. Aan een oneindige spiraal hangen banieren met foto's en namen van de 51 gevangenen.

Naast het historische verhaal is er in de tentoonstelling werk te zien van kunstenaars waarvan een groot aantal een atelier heeft in de Blokhuispoort. In de derde ruimte staat hun visie op ontsnappen centraal. Er is werk te zien van Marijke Rijpma, Marian Hulshof, Raoul van Klaveren, Donja Bruning, Douwe Idema, Gitte Brugman, Sylvia Dijkstra, Koos van der Sloot, Karin van Berne, Linus Harms en Jose Witteveen.

De tentoonstelling `De Grote Ontsnapping' in de Blokhuispoort is tot en met 5 mei 2010 op werkdagen gratis te bezoeken. In de museumbioscoop van het Verzetsmuseum Friesland is de speelfilm `De Overval' uit 1962 te zien.