Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Startschot Wikiwijs: open leermateriaal in het onderwijs

Vanaf vandaag Wikiwijs.nl toegankelijk voor iedereen

Persbericht | 14-12-2009 | Directie Communicatie

Minister Plasterk lanceert vandaag de eerste versie van Wikiwijs.nl, het platform voor docenten om open, digitaal leermateriaal te kunnen vinden, gebruiken en te bewerken. De komende jaren moet Wikiwijs zich gaan ontwikkelen tot een plek waar leermateriaal voor iedere docent en leerling in het hele onderwijsstelsel staat. Open, gratis toegankelijk en vrij te gebruiken en aan te passen. Docenten maken samen een open schoolboek.

Het gaat om digitaal leermateriaal voor alle onderwijsniveaus, van basisonderwijs tot en met universiteit, vaak gemaakt en onderhouden door docenten. Wikiwijs bevat buiten de leerstof bijvoorbeeld ook oude examenopgaven en oefenstof. Iedereen kan via Wikiwijs bestaand leermateriaal vinden en bekijken.

Wikiwijs is primair van, voor en door docenten. Het versterkt de positie van de docenten en vergroot de kwaliteit van het onderwijs doordat docenten hun kennis delen. Iedere docent kan via Wikiwijs zijn creativiteit en didactische vaardigheden inzetten door zelf of samen met anderen origineel materiaal te ontwikkelen dan wel bestaand open materiaal door te ontwikkelen of aan te vullen. Iedereen kan erbij, dus ook leerlingen, studenten en andere geĂŻnteresseerden. Volgens het wiki-principe van `wisdom of crowds' wordt het leermateriaal aangevuld, verbeterd en gewaardeerd.

Het Wikiwijs gaat nu de proeffase in; een periode waarin wikiwijs.nl met docenten en het onderwijsveld verder wordt ontwikkeld en verbeterd. Op dit moment is al veel leermateriaal van docenten en scholen uit het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs digitaal en kosteloos beschikbaar via Wikiwijs. Voor het voortgezet onderwijs wordt al nauw samengewerkt met de VO-raad. In september 2010 gaat de volgende release van Wikiwijs in de lucht.

Maar de ambitie is dat Wikiwijs in de toekomst voor alle vakken in het hele onderwijs kerndoel- en eindtermendekkend digitaal leermateriaal in complete leerlijnen kan aanbieden en ontsluiten, dat voor iedereen beschikbaar en direct bruikbaar zal zijn. Naast complete leerlijnen zal Wikiwijs straks ook flexibiliteit, diversiteit en keuzevrijheid bieden voor docenten om naar eigen inzicht verder te zoeken en nieuw digitaal en multimediaal leermateriaal te ontwikkelen of te arrangeren.

Om dit mogelijk te maken is de blijvende inzet van en samenwerking met het onderwijsveld en vooral docenten nodig om bestaande collecties te ontsluiten en vindbaar te maken en het online platform met de benodigde instrumenten verder te ontwikkelen. We staan pas aan het begin.

Wikiwijs is in opdracht van minister Plasterk ontwikkeld door de Open Universiteit en Kennisnet.