Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Eerste paal Nieuwbouw Hooftstraat de grond in

Alkmaar, 14 december 2009

---

De nieuwbouw aan de Hooftstraat in Overdie is gestart. Donderdag 11 december 2009 is de eerste paal de grond ingegaan. Deze handeling werd verricht door Aleid van den Brink (directeur Blijf Groep), Pierre Sponselee (directeur-bestuurder Woonwaard) en wethouder Wim van Veen. Aan de Hooftstraat worden twee appartementencomplexen gebouwd met totaal 25 huurwoningen, 12 koopappartementen en 12 Koopgarant appartementen. Het is het eerste project dat gebruik gaat maken van het HVC-warmtenet en het eerste Oranje Huis van Nederland gaat zich hier vestigen.

Oranjehuis
Het Oranje Huis is een plek waar mensen die met huiselijk geweld te maken krijgen, terecht kunnen voor advies, hulpverlening en opvang. Eind 2010 wordt het pand opgeleverd en daarmee krijgt het Oranje Huis haar definitieve huisvesting.
Anders dan in het oude blijf-van-mijn-lijfhuis hoeven vrouwen geen kamers en douche met anderen te delen. Nieuw is ook dat de crisisopvang niet op een geheime locatie is gehuisvest. De beveiliging blijft streng, maar het signaal is dat het geweld dient te stoppen en vrouwen zich hiervoor niet hoeven te verbergen. Het gaat om een proef. Bij gebleken succes wordt deze vorm van crisisopvang in het hele land ingevoerd. Het ziet er naar uit dat dat inderdaad gaat lukken. De eerste ervaringen zijn al opgedaan in het tijdelijk onderkomen van het Oranje Huis in het voormalige woon- zorgcomplex Westerlicht in Alkmaar.

HVC warmtenet
Het warmtenet wordt aangelegd door de Huisvuilcentrale in samenwerking met de gemeente Alkmaar en Woonwaard. Op bedrijventerrein Boekelermeer ligt al een leidingennet. Nu zijn de werkzaamheden begonnen om ook de woningen in de stad op deze manier te verwarmen. Het eerste deel van het leidingennet loopt van de HVC centrale naar Overdie en Schelphoek. Dit traject is 3,2 km lang en zal rond 1 oktober 2010 klaar zijn. Op dit deel van het warmtenet worden ongeveer 2.500 woningen en andere gebouwen aangesloten. Vanaf de winter van 2010/2011 krijgen de eerste huurders van Woonwaard duurzame warmte.

Door afvalwarmte te gebruiken voor het verwarmen van woningen en gebouwen, wordt de uitstoot van CO2 sterk verminderd: er is maar liefst 75 procent minder CO2 -uitstoot dan bij verwarming met aardgas. Door duurzame energie te gebruiken in plaats van olie en gas wordt er per 500 woningen 600 ton CO2 bespaard. Dat is evenveel als bijna 3.000 auto's jaarlijks uitstoten. En de warmte voelt hetzelfde als bij stoken met aardgas: de warmte uit afval biedt hetzelfde gebruikscomfort, dezelfde veiligheid en leveringszekerheid. Laatste wijziging: 14 december 2009