Provincie Groningen

Loket Leve(n)de Dorpen helpt 5 dorpsinitiatieven 14 december 2009

In Martenshoek krijgen de bewoners extra fietsenstallingen voor elkaar bij het station. Het dorps-huis in Kolham kan het totaal versleten meubilair vervangen. In Overschild gaan de dorpsbewoners een dorpsvisie maken. Ondernemende vrouwen gaan een stichting voor netwerkactiviteiten opzetten. En in Hellum wordt de haalbaarheid van een bezinnings- en ontmoetingscentrum onderzocht. Dit zijn vijf initiatieven van dorpsbewoners, die ondersteund worden door het Loket Leve(n)de Dorpen.

Extra fietsenstallingen bij Station Martenshoek Volgens de bewoners van Foxhol en Kropswolde zijn de 32 nieuwe stallingplaatsen voor de fiets bij Station Martenshoek onvoldoende. De tellingen van de gemeente Hoogezand-Sappemeer wijzen uit dat zij gelijk hebben. De Werkgroep Dorpsbeheer Foxhol en de Dorpsvereniging Kropswolde hebben het voor elkaar gekregen dat Pro-rail 40 extra stallingplaatsen neerzet. Pro-rail betaalt de helft en de gemeente Hoogezand-Sappemeer en Loket Leve(n)de Dorpen delen de rest van de kosten. Loket leve(n)de Dorpen draagt EUR 10.000 euro subsidie bij.

Nieuw interieur voor dorpshuis Kolham
Dorpshuis 't Maintschuur wordt gebruikt voor sporten, cursussen, vergaderingen, (dorps)feestjes en begrafenisbijeenkomsten. Het dorpshuis heeft een bar, een sportzaal, een toneelzaal en een bibliotheek en de dokter houdt er spreekuur in een praktijkruimte. Na 40 jaar zijn de stoelen en tafels helemaal af en versleten. Om het meubilair flexibel in te zetten willen de gebruikers graag stapelbare tafels en stoelen. Ook de afzuiginstallatie en de warmwatervoorziening in de keuken moeten aangepast worden aan de eisen van deze tijd. Loket Leve(n)de Dorpen draagt EUR 10.000 euro bij aan de financiering hiervan, zodat het dorpshuis weer jaren vooruit kan met al haar activiteiten.

Dorpsvisie Overschild
De Vereniging voor Dorpsbelangen Overschild gaat een dorpsvisie opstellen. Zij wil de inwoners betrekken bij de leefbaarheid van hun eigen dorp, en de ideeën die in het dorp leven ook werkelijk tot uitvoering brengen. Aan de hand van een stappenplan gaat de Vereniging Groninger Dorpen samen met het dorp de dorpsvisie maken. Loket Leve(n)de Dorpen verleent een subsidie van EUR 3.800 euro.

Netwerk ondernemende vrouwen
In het Westerkwartier, het Hoogeland, Westerwolde en de Veenkoloniën hebben ondernemende vrouwen in Groningen zich verenigd. Ook in en rond de stad Groningen is een vrouwelijk ondernemersnetwerk ontstaan. De netwerken zijn erg inspirerend voor zowel bestaande als startende vrouwelijke ondernemers. De onderneemsters leren van elkaar, inspireren elkaar en wijzen elkander de weg. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingen en producten. Om de 5 netwerken te faciliteren richten de ondernemers een overkoepelende stichting op, zodat de financiering, afstemming en rechtspersoon efficiënt geregeld is. Het Loket Leve(n)de Dorpen ondersteunt de oprichting hiervan. Loket Leve(n)de Dorpen draagt EUR 800 euro bij aan de financiering.

Bezinnings- en ontmoetsingsruimte in Hellum?
Dit is een idee van Lydia Torsing uit Hellum. Zij wil samen met anderen de haalbaarheid onderzoeken voor een bezinnings- en ontmoetingsruimte in de omgeving van Hellum. Dit zou een stijlvolle accommodatie moeten zijn die bezinningstoeristen naar Slochteren trekt. Bedrijven en particulieren kunnen er trainingen en workshops organiseren en er kunnen conferenties gehouden worden. Het idee is om samen te werken met de bestaande horeca de ontspanningsmogelijkheden van Slochteren en omgeving te promoten. De stichting DBF gaat de haalbaarheid van een dergelijke samenwerking en de mogelijkheden van gezamenlijke exploitatie met geïnteresseerde partners onderzoeken. Loket Leve(n)de Dorpen verleent een subsidie van EUR 9.125 euro.

Over Loket Leve(n)de Dorpen
Bewoners van dorpen in de regio Centraal die een idee hebben om de leefbaarheid in hun omgeving te verbeteren kunnen terecht bij het Loket Leve(n)de Dorpen. Het Loket helpt bij het maken van een concreet projectvoorstel, geeft advies en hulp bij het ontwikkelen van een dorpsvisie, maakt wegwijs bij het vinden van de juiste organisaties, biedt ondersteuning van deskundigen en kan projecten financieren tot maximaal
EUR 10.000. Ideeën moeten gesteund worden door de inwoners van het betreffende dorp en de betrokken gemeente. Of een project in aanmerking komt voor financiering van het Loket beslist het regioteam Vitaal Platteland Centraal, een samenwerkingsverband tussen provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio Centraal.

14 december 2009