Politie Zaanstreek-waterland

Automobilisten blijven bellen

purmerend, regio , 12-12-2009 o Tijdens een verkeerscontrole op de Waterlandlaan heeft de politie zaterdagmiddag vier bestuurders aan de kant gezet omdat zij aan het telefoneren waren tijdens het rijden.

Ondanks het ruim zeven jaar oude verbod om handmatig te bellen, zet de politie in
Zaanstreek-Waterland iedere maand bijna tweehonderd automobilisten aan de kant omdat zij met de telefoon aan het oor het verbod overtreden. Afgelopen jaar hebben in totaal 2.367 bellende automobilisten een boete van 150 euro gehad. De bestuurders werden betrapt tijdens staande controles en (on)opvallende surveillances.

Hoewel er geen cijfers zijn over het aantal ongelukken als gevolg van het gebruik van de telefoon in de auto, zijn verschillende studies het er over eens dat mobiel telefoneren een gevaarlijke gewoonte is. In Zaanstreek- Waterland zijn de afgelopen jaren meerdere slachtoffers gevallen door het gebruik van de mobiele telefoon in de auto. In één geval heeft een slachtoffer het ongeval zelfs niet overleefd.

Twee op de drie bestuurders zeggen wel eens mobiel te bellen tijdens het autorijden. Hierbij gaat het niet alleen om de bestuurders die de telefoon in de hand houden, maar ook om bestuurders die handsfree telefoneren. Beide groepen bellers zijn zodanig afgeleid dat zij nog trager reageren dan wanneer zij bijvoorbeeld een paar stevige borrels op zouden hebben. Tijdens het bellen hebben bestuurders meestal de neiging langzamer te rijden, ze reageren langzamer op verkeerstekens en missen aanmerkelijk meer richtingborden. Grote bedrijven zoals Shell, BP en Gasunie hebben hun personeel daarom verboden om, op wat voor manier dan ook, te bellen tijdens het autorijden.