Gemeente Bodegraven

Bodegraven
(14-12-2009)

Evenwichtige discussie over centrum Bodegraven

Gisteravond zijn ruim 60 belangstellenden met elkaar in gesprek gegaan over de toekomst van het centrum van Bodegraven. Het gesprek vond plaats in een ontspannen sfeer. Interviews werden afgewisseld met debatten en een tweegesprek.

Wethouder Jan Christiaan Goudbeek was de hele avond aanwezig om te luisteren. Hij kijkt terug op een geslaagde avond: "Ik denk dat alle belangrijke thema's vanavond besproken zijn. Daarnaast waren alle belangen vertegenwoordigd en hebben zij ook van zich laten horen, waardoor er een evenwichtige discussie ontstond."

De avond werd geopend door een interview met wethouder Jan Christiaan Goudbeek. Een belangrijke boodschap van hem: De gemeente kan het centrum niet alleen opknappen. We moeten er met zijn allen onze schouders onder zetten. Aan de hand van drie stellingen is vervolgens een brede discussie gevoerd, waaraan ouders van jonge kinderen, ondernemers, senioren, mensen met een lichamelijke beperking, bewoners van het centrum, vertegenwoordigers van de ouderenstichtingen en van het Wmo-platform en andere inwoners deelnamen. Iedereen is het erover eens dat het centrum verbeterd moet worden. De meningen verschillen over de manier waarop dit zou moeten gebeuren.

Autovrij?

Zo is het autovrij maken van het gedeelte van het centrum een belangrijk discussiepunt. Mensen hebben voordelen van een autovrij centrum. Andere mensen zeggen daar last van te zullen ondervinden. Verschillende inwoners gaven aan dat het nu lastig, soms gevaarlijk, is om bijvoorbeeld met een rolstoel of een kinderwagen door het centrum te lopen. Ondernemers zeggen daarentegen dat zij hun winst zien dalen bij het afsluiten van de straten.

Quick wins

Voordat er sprake is van het afsluiten van het centrum, zijn er een hoop punten in het centrum die al snel verbeterd kunnen worden. Wethouder Goudbeek: "Een aantal zaken worden nu al opgepakt. Zo zijn de plannen voor de Oud Bodegraafseweg en het Willemsplein onlangs gepresenteerd. Ook is de herinrichting van het openbaar gebied in het centrum financieel gedekt." Een belangrijk signaal vanuit de zaal: zorg voor voldoende en goede parkeervoorzieningen aan de rand van het centrum. Ook moet voor duidelijke bebording gezorgd worden, zodat het doorgaande verkeer over de juiste wegen geleid wordt. Ook kunnen obstakels zoals reclameborden en uistallingen aangepakt worden.

Hoe nu verder?

Input die de gemeente heeft gekregen naar aanleiding van de discussies op 23 november (met belangengroepen) en 8 december, die een goede aanvulling is op het plan, wordt meegenomen in een herziene versie van de Centrumvisie. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan de volgtijdelijkheid en de planning in de Centrumvisie. "Als college moeten we keuzes maken en concessies doen. Daarna is de gemeenteraad aan zet," aldus wethouder Goudbeek. De herziene versie wordt begin 2010 aangeboden aan de gemeenteraad.

De ontwerpvisie van het centrum ligt nog tot en met 11 januari 2010 ter inzage in de leeskamer van het gemeentehuis. Tot die datum kunnen er nog schriftelijke zienswijzen ingediend worden bij de gemeente. De zienswijzen die de gemeente ontvangt worden voorzien van een antwoord. Deze antwoorden worden aan belanghebbenden teruggekoppeld in een nota van beantwoording.