Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA blij dat Muyters zijn slag thuishaalt (14/12/09)

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers en Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA) zijn verheugd dat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters federaal minister Joëlle Milquet zo ver heeft gekregen dat ze in haar activeringsmaatregelen nu ook rekening moet houden met de specifieke noden van de Vlaamse arbeidsmarkt. Dit bewijst dat als de Vlaamse regering assertief is wanneer ze moet, ze ook bereikt wat ze moet bereiken: een beter afgestemd beleid voor Vlaanderen, zeggen Smeyers en Diependaele.

Dit is een overwinning voor de Vlaamse regering, zegt Vlaams parlementslid Matthias Diependaele. Niet alleen wordt er nu wel een onderscheid gemaakt tussen geschoolde en ongeschoolde jongeren, iets waar de N-VA heel sterk voor geijverd heeft, want de ongeschoolde jongeren zijn de meest kwetsbare groep en moeten dus het sterkst gesteund worden. De maatregelen zullen ook na zes maanden geëvalueerd worden om te voorkomen dat de meest kwetsbare groep toch nog de dupe is. Die evaluatie zal ook kijken naar de effecten per gewest! Blijken die voor een regio nefast te zijn, dan worden de maatregelen bijgestuurd. Bovendien bevat het banenplan van Milquet nu ook maatregelen voor mensen die tussen 1 en 2 jaar werkloos zijn en die in langdurige werkloosheid dreigen te vervallen. De eisen van Vlaams minister Muyters zijn dus stuk voor stuk ingewilligd.

Problemen nog niet van de baan!

Al valt het te betreuren dat we in dit land eerst moeten dreigen met een belangenconflict voor er ook met de Vlaamse belangen rekening wordt gehouden, vult Kamerlid Sarah Smeyers aan. Milquet weet al maanden dat ze met haar maatregelen meer schade dan goed zou berokkenen aan de Vlaamse arbeidsmarkt. Gelukkig heeft Vlaams minister Muyters hier een stokje voor kunnen steken. Maar spijtig genoeg zijn hiermee nog niet alle problemen van de baan. Zo wil Milquet nog steeds een vormingsfonds oprichten, terwijl vorming een exclusieve bevoegdheid is van de gemeenschappen. De Vlaamse regering zal hier een bevoegdheidsconflict voor moeten indienen, tenzij ook die plannen opgeborgen worden.

Bovendien is Milquet nog steeds van plan om de doelgroeppremie voor 50-plussers af te schaffen. Hiertegen kan de Vlaamse regering geen belangenconflict inroepen, maar het Vlaams parlement kan dat wel. Als Milquet doorgaat met haar plannen om de doelgroeppremie voor 50-plussers af te schaffen, zal ik mijn collegas in het parlement ook oproepen om alsnog een belangenconflict in te roepen, zegt Diependaele. Wat voor zin heeft het immers om bedrijven nu een premie te geven als ze 50-plussers in dienst nemen, om vervolgens de doelgroepkorting voor 50-plussers af te schaffen? Deze premie maakt het vandaag voor bedrijven financieel aantrekkelijker om oudere werknemers in dienst te nemen of te houden. Dit afschaffen zal in Vlaanderen onvermijdelijk tot schrijnende toestanden leiden. Ook hier moeten we met alle Vlaamse partijen waakzaam voor zijn.

De meest logische oplossing voor al deze problemen is natuurlijk nog steeds een verdere regionalisering van de arbeidsmarkt. Maar zo lang de Franstaligen zich halsstarrig blijven verzetten tegen deze evolutie, verwachten we van hen ten minste dat ze hun federaal beleid afstemmen op de verschillende noden van de gewesten.

Auteur:
Matthias Diependaele, Vlaams parlementslid N-VA Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be