Gemeente Heusden


Ruim 18 miljoen euro voor verkeersprojecten

De elf gemeenten in de regio 's-Hertogenbosch zijn akkoord gegaan met een integraal pakket aan maatregelen om in 2010 de mobiliteit in die regio te verbeteren. In GGA verband, wat staat voor gebiedsgerichte aanpak verkeer en vervoer, hebben wethouders van de 11 gemeenten in november hun goedkeuring gegeven aan het uitvoeringsprogramma voor 2010.

Het programma omvat 31 infrastructurele projecten. Daarnaast zijn er 13 projecten, die erop gericht zijn om het verkeersgedrag te beïnvloeden. De maatregelen kosten in totaal 18 miljoen euro. De provincie stelt hiervoor ruim 5,8 miljoen euro aan cofinanciering beschikbaar.

GGA-regio 's-Hertogenbosch staat voor de samenwerking op het gebied van verkeer en vervoer tussen elf gemeenten. Hieraan nemen deel de gemeenten Boxtel, Haaren, 's-Hertogenbosch, Heusden, Lith, Maasdonk, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Oss, Schijndel en Vught. Naast de gemeenten maken ook de provincie, Rijkswaterstaat en de politie deel uit van het samenwerkingsverband.

Groot aantal maatregelen

Het uitvoeringsprogramma voor 2010 telt 44 projecten waarvan 13 gericht zijn op verkeersgedrag en 31 infrastructurele projecten. Zeven projecten met financiële ondersteuning zullen uitgevoerd worden in de gemeente Heusden. Voor Heusden wordt komend jaar ingezet op de verbetering van de bereikbaarheid van de gemeente vanaf het Ei van Drunen en het Duurzaam Veilig inrichten van een aantal wegen. Daarnaast wordt opnieuw geïnvesteerd in het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) voor scholen en de regionale fietsverlichtingscampagne. Met de Heusdense projecten is nagenoeg EUR
1 miljoen provinciale cofinanciering gemoeid.

Aandacht voor de fiets

De regio heeft in 2008 het Regionale Fietsplan vastgesteld om gezamenlijk te werken aan de fietsbereikbaarheid in de regio. Een omvangrijk project is de aanleg van het fietspad Vlijmenseweg in 's-Hertogenbosch dat aansluit op het project hoofdfietsroute Moerputtenweg van de gemeente Heusden.

Voortzetting samenwerking

De GGA-regio 's-Hertogenbosch werkt op basis van een regionale beleidsagenda. De betrokken partijen streven gezamenlijk naar een bereikbare, leefbare en verkeersveilige regio. Deze samenwerking wordt als nuttig ervaren door alle deelnemende partners. Daarom is op 7 december de nieuwe overeenkomst getekend voor de periode van 2010 t/m 2013.

Gedeputeerde Staten nemen in het 1e kwartaal 2010 een definitief besluit over de toekenning van de cofinanciering. Geplaatst op: 14 december 2009