Nieuw-Vlaamse Alliantie


Catalanen spreken zich uit voor onafhankelijkheid (14/12/09)

Op 13 december werd in 166 Catalaanse gemeenten een (niet-bindend) referendum georganiseerd over de vraag of de regio Catalonië een onafhankelijke staat binnen de Europese Unie moet worden. N-VA-Europarlementslid Frieda Brepoels en Jan Jambon, N-VA fractieleider in de Kamer, betuigden hun steun en reisden afgelopen weekend naar Catalonië om als waarnemer aan het referendum deel te nemen.

Wat ik zondag meemaakte in Catalonië is met geen woorden te beschrijven. Het was een echt feest van beschaafd nationalisme en democratie", zegt Jambon. Hoewel het om een symbolisch referendum ging, kwam één derde van de Catalanen die konden deelnemen, stemmen. En de uitslag was zo goed als unaniem. 95% stemde voor en gaf daarmee aan dat Catalonië een onafhankelijke staat moet worden binnen de Europese Unie.

Voor Brepoels toont dit referendum duidelijk dat het streven naar meer zelfbeschikking binnen de Europese context ook vandaag nog altijd springlevend is en geen geringschatting rechtvaardigt: "Een dubbele beweging is noodzakelijk: enerzijds in de richting van een sterker Europa dat de nodige schaalvoordelen biedt om de grote supranationale uitdagingen aan te pakken. Anderzijds in de richting van sterkere regios - of indien ze dat wensen onafhankelijke EU-lidstaten - die een beleid kunnen voeren op maat van de burger zonder de hoge heterogeniteitskosten die we vandaag o.a. in België kennen. De toekomst wijst ook in de richting van sterke regios die zich niet terugplooien op zichzelf, maar integendeel, op een transparante manier solidariteit betuigen in Europees verband en in volle autonomie met elkaar gaan samenwerken in transregionale samenwerkingsverbanden."

Ook de Schotse regering kondigde onlangs aan dat ze in 2010 een referendum zal organiseren over de toekomst van het land. Hoewel in Vlaanderen de laatste twee jaar een enorme weg werd afgelegd in de geesten van de mensen in de richting van meer autonomie, zien we dat nog steeds niet in de praktijk omgezet. Brepoels en Jambon hopen dat de Catalaanse en Schotse acties ook in Vlaanderen de zaken in beweging kunnen brengen.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA
Jan Jambon, Kamerfractieleider N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be