Partij van de Arbeid
vreemdeling

Albayrak: snel duidelijkheid voor minderjarige vreemdeling

De ministerraad heeft vorige week ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Albayrak om de tijdelijke vergunning voor uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) af te schaffen.

Wel houdt de minderjarige in afwachting van zijn terugkeer recht op opvang, medische zorg en onderwijs.

Met deze maatregel wordt snel duidelijkheid geboden over het verblijfsperspectief en wordt ingezet op een snelle terugkeer van minderjarige vreemdelingen die zonder begeleiding in Nederland in de asielprocedure belanden. Het streven is om binnen één jaar de asielaanvraag van amv's af te ronden, inclusief de beroepstermijn. Albayrak: `Het is in het belang van het kind om waar mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving op te groeien en zo te voorkomen dat zij in Nederland of elders in Europa in de illegaliteit belanden.'

Om de terugkeer van amv's naar het land van herkomst te bevorderen wordt ingezet op het achterhalen van ouders of familieleden in het land van herkomst. Hierover worden gesprekken gevoerd met internationale organisaties zoals het Rode Kruis, UNHCR en IOM. In samenwerking met andere Europese landen wordt het aantal opvangplekken in landen van herkomst uitgebreid.

Verder zal in Europees verband meer worden samengewerkt bij het sluiten van terug- en overnameovereenkomsten met landen van herkomst. Ook zoekt Albayrak naar een alternatief voor de vreemdelingenbewaring bij amv's. Zoals al eerder is gebeurd bij gezinnen met kinderen wil zij komen tot alternatieven voor vreemdelingenbewaring voor amv's. Bij criminele antecedenten is bewaring wel aan de orde.

Om te voorkomen dat kwetsbare amv's in de illegaliteit verdwijnen en zo het risico lopen op uitbuiting, is in januari 2008 de pilot beschermde opvang gestart. De resultaten van de pilot worden op dit moment geëvalueerd.