Nederlandse Zorgautoriteit


Publicatiedatum: 14-12-2009

Zes varianten van innovatieve beugels voortaan vergoed

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zes innovatie prestaties vastgesteld voor orthodontie en tandheelkunde. De NZa maakt hiermee mogelijk dat tandartsen en orthodontisten deze vormen van innovatieve mondzorg vergoed krijgen. Consumenten krijgen hierdoor meer keuzevrijheid bij het kiezen van een beugel. Het gaat om gebruiksvriendelijke varianten en beugels die niet prominent zichtbaar zijn, zoals een doorzichtige beugel. Ook een beugel die helpt tegen slaapapneu valt hieronder. De prestaties zijn per 1 januari 2010 declarabel.

De NZa stimuleert innovaties in de zorg door experimenten ermee mogelijk te maken en door voor innovatieve handelingen die positieve gevolgen hebben voor de consument prestaties vast te stellen. In de mondzorg wordt veel innovatie toegepast.

De beugels waarvoor de prestaties zijn vastgesteld zijn tot op heden voor orthodontisten erg kostbaar. Zo zijn zij voor een doorzichtige beugel rond de 2000,- euro aan techniek kwijt. Voortaan krijgen orthodontisten die kosten vergoed. Dat betekent dat consumenten meer vrijheid krijgen bij de keuze voor een geschikte beugel.

Naast de beugel tegen slaapapneu zijn prestaties vastgesteld voor de doorzichtige beugel en één waarvan de plaatjes achter de tanden worden geplaatst in plaats van aan de voorkant. Veel consumenten hebben om esthetische redenen een voorkeur voor deze beugels of vanwege de gebruiksvriendelijkheid.