Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 14 december 2009 -

Onderwerp proces reactie op initiatiefnota Fiets

-

Geachte voorzitter,

Zoals toegezegd tijdens het AO van 19 november 2009 over de initiatiefnota Fiets en tijdens de behandeling van de begroting van VenW op 24 november 2009, informeer ik u hierbij over mijn planning voor een reactie op de voorstellen in de initiatiefnota Fiets.

In het voorjaar van 2010 ontvangt u van mij een schriftelijke reactie op alle 45 in de initiatiefnota Fiets genoemde voorstellen. Ik zal daarbij niet alleen de inzet van mijn departement aangeven, maar ook afstemmen met de andere relevante departementen over hun (voorgenomen) inzet op de genoemde voorstellen.

Zoals ik tijdens de begrotingsbehandeling heb aangegeven zal ik in deze brief ook een overzicht opnemen van de belangrijkste fietsmaatregelen van dit kabinet. In dit overzicht zullen de maatregelen in de tijd geplaatst worden en zal tevens een financieel overzicht gegeven worden. Daarbij wil ik zowel inzicht geven in de uitgaven die deze kabinetsperiode al gedaan zijn, als in de verwachte uitgaven voor de komende jaren.

Ook wil ik de decentrale overheden vragen om inzicht te geven in hun fietsinvesteringen. Waar nodig zal ik ook hun input vragen op specifieke voorstellen uit de initiatiefnota. Van het IPO heeft u ter voorbereiding op het debat van 19 november al een overzicht gekregen van de inzet van de provincies. Aanvullend hierop zal ik SKVV en de VNG vragen om ook de investeringen van de stadsregio's en de gemeenten zo goed mogelijk in beeld brengen.

Daarnaast krijgt u voor de zomer van 2010 een voorstel voor de aanpak van stationstallingen voor de jaren na 2012. Ook zal ik in mijn visie op het Regionaal Openbaar Vervoer die u deze zomer van mij zult ontvangen uitgebreid ingaan op de essentiële rol die de fiets kan spelen in het voor- en natransport van het openbaar vervoer.

a
agina 1 van 2 P





Ik hoop u hiermee op dit moment voldoende geïnformeerd te hebben. Datum

Hoogachtend, Ons kenmerk VenW/DGMo-2009/10172 DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

agina 2 van 2 P