Nieuw-Vlaamse Alliantie


Heeft Leterme wel vat op PS-staatssecretaris Courard? (14/12/09)

Staatssecretaris voor Maatschappelijk Integratie Philippe Courard (PS) weigerde vandaag opnieuw om duidelijkheid te scheppen over het spreidingsplan in de commissie Volksgezondheid ondanks een stormvloed van vragen van de verzamelde Vlaamse oppositie én meerderheid. Na tal van leugens in dit dossier klinkt het nu weer dat er nog slechts 611 asielzoekers zullen worden toegewezen volgens de 88/11-verdeelsleutel. Waar dat getal dan vandaan komt, wilde Courard echter niet kwijt. Na lang aandringen gaf hij toe dat er overleg is geweest met premier Leterme over een betere spreiding in de toekomst, maar ook hier geen verdere uitleg. De arrogantie waarmee hij in dit dossier optreedt, begint langzaam maar zeker degoutant te worden, zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. Eerst vertelt hij de éne leugen na de andere. En nu doet hij net of het probleem zich niet stelt. Ik meen me nochtans te herinneren dat uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal asielzoekers dat zich in ons land aanbiedt, weer sterk gestegen is. Wat Courard vandaag ook moge beweren, de exuberante cijfers die deze zomer werden berekend in het spreidingsplan 42 waren allesbehalve theoretisch. Hoe verklaar je anders dat hij deze cijfers in augustus tot drie maal toe aan de Vlaamse gemeenten gecommuniceerd heeft? Gewoon om hen eens te testen? Dat gelooft toch niemand.

Ondanks verwoede pogingen van premier Yves Leterme dit weekend om de cijfers te minimaliseren, zijn de feiten wat ze zijn. Uit de cijfers van het kabinet Courard blijkt ontegensprekelijk dat de staatssecretaris van plan was om 88% van de asielzoekers, die mede door het aanzuigeffect van de nieuwe regularisatieronde ons land bereiken, naar de Vlaamse gemeenten te sturen. Dat deze mensen opgevangen moeten worden, staat buiten kijf. Maar het kan niet zijn dat alleen Vlaanderen hier financieel voor moet opdraaien, terwijl de Vlaamse partijen dit beleid nooit gewild hebben.

Bovendien kondigde premier Leterme vorige vrijdag in De Keien van de Wetstraat zelf aan dat er een nieuwe verdeelsleutel moet komen. Als ik vervolgens Courard vandaag weer hoor, vraag ik me af of Leterme wel vat heeft op de PS?, zegt Smeyers. Zo klinkt het in ieder geval niet. Ik heb Courard in de commissie en in de pers de laatste twee weken van alles horen beweren. Dat hij de spreiding zoals ze voorlag harmonieus vond, dat de financiële opvang nooit meer zou worden ingevoerd, dat het allemaal alleen maar een theoretische oefening was... Maar in zijn beleidsnota staat duidelijk dat hij een aanzuigeffect verwacht door de nieuwe regularisatieronde. Hij is dus vooruitziend geweest door de quota voor zijn spreidingsplan van 5000 naar 15.000 op te trekken. Een andere verklaring heb ik tot nu toe nog niet gehoord. Waarschijnlijk omdat ze ook niet bestaat! Ik zal dit dossier hoe dan ook blijven opvolgen want ik ben nog niet overtuigd dat de door Leterme aangekondigde bocht er ook daadwerkelijk komt. Wie gelooft die mensen immers nog?

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be