Ingezonden persbericht

Grant Thornton Business Monitor: 'tarieven voor geld lenen zijn te hoog'
MKB gebruikt bankkrediet vooral voor innovatie en duurzaamheid

Alphen aan den Rijn, 14 december 2009

Dertig procent van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft de afgelopen twee jaar bankkrediet aangevraagd en 27 procent is dit van plan in de komende twaalf maanden. Van hen gebruikt 61 procent het bankkrediet voor innovatieve of duurzame projecten. Dat blijkt uit de Business Monitor van accountancy- en adviesorganisatie Grant Thornton over bankkrediet binnen het mkb. Uit de Grant Thornton Business Monitor (GTBM) blijkt verder dat 60 procent bankkrediet te duur vindt. Slechts een minderheid - 45 procent - beschouwt de behandelingsduur van de kredietaanvraag als normaal tot goed. De helft stapt bovendien van bank over als de concurrent een kortere behandelingsduur zou hanteren.

Onvoldoende openheid

Vijfenvijftig procent van de ondervraagden vindt dat er onvoldoende openheid is bij banken over de opbouw van de rente. Een derde van de mkb'ers oordeelt dat banken onduidelijke beoordelingscriteria hanteren. Aan de enquête, in november uitgevoerd door Intomart GfK in het kader van de GTBM, werkten 1.031 bestuurders en financieel directeuren van bedrijven met 25 tot 250 medewerkers mee. De GTBM wijst tevens uit dat ruim 90 procent van de bankkredietaanvragen werd gehonoreerd. Op de vraag of er 'voldoende toegang' tot bankkrediet bestaat, antwoordt een nipte meerderheid van 51 procent van mkb'ers met kredietaanvraagplannen instemmend. Toch is 35 procent van deze groep onzeker of hun kredietaanvraag gehonoreerd wordt. Frank Ponsioen, business leader mkb-markt bij Grant Thornton: "In de dagelijkse praktijk ondervinden wij bij onze cliënten dat het verkrijgen van kredieten moeilijker is als gevolg van de strengere beoordelingcriteria en hoge risico-opslagen op de rentetarieven. De financiële en economische crisis is hier ongetwijfeld debet aan."

Stalgeld

Drieënzestig procent van de ondervraagden antwoordt bevestigend op de vraag of De Nederlandsche Bank 'stalgeld' zou moeten berekenen aan banken in navolging van de Zweedse centrale bank. De Zweedse centrale bank rekent een negatieve rente - 'stalgeld' - aan banken die hun reserves parkeren bij de centrale bank. Dit zou het uitlenen aan bedrijven moeten stimuleren. Desalniettemin lijkt het mkb de voorkeur aan banken te geven boven andere kredietverstrekkers. Op de vraag of institutionele beleggers verplicht moeten worden in kredietverlening te stappen gaf namelijk eenzelfde percentage - 63 procent - aan dit geen goede maatregel te vinden. Opvallend daarbij is dat de helft van de mkb'ers desondanks aangeeft dat er naar hun mening te weinig concurrentie tussen banken onderling bestaat.

Sneller rapporteren

Op basis van Standard Business Reporting (SBR) kan een bedrijf zijn jaarrekening elektronisch deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf makkelijker en sneller aan een bank kan rapporteren omtrent zijn kredietwaardigheid. Uit de GTBM blijkt dat achttien procent bekend is met SBR en acht procent gebruik maakt van SBR. Opvallend is dat 28 procent van de bedrijven die er geen gebruik van maakt bereid is over te stappen naar SBR als de accountant die mogelijkheid biedt. Ponsioen: "Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat een grote groep mkb'ers belang hecht aan SBR. De pilotprojecten die Grant Thornton en anderen in samenwerking met de overheid uitvoeren, beginnen klaarblijkelijk vruchten af te werpen."

Noot voor de redactie,