Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Succesvolle eerste bijeenkomst voor ouders:'Roken en opvoeding'
'Dus zo voer ik een gesprek met mijn kind over roken.'

Den Haag, 14 december 2009 - 'Echt handige tips'. 'Het was een eye-opener.' 'Dus zo voer ik een gesprek met mijn kind over roken.'. De ouders die vandaag in het Centrum Jeugd en Gezin Haagse Hout in Den Haag deelnamen aan de eerste bijeenkomst 'Roken en opvoeding', waren zeer te spreken over de inhoud. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Parnassia Bavo Groep Preventie. Vanaf nu is het nieuwe STIVORO-informatiepakket 'Roken en Opvoeding' beschikbaar. Daarmee worden bijeenkomsten georganiseerd voor ouders van 10-14-jarigen die vaak zoeken naar de juiste toon om met hun kind te praten over roken. Doel van de bijeenkomst is ouders tips te geven bij het voorkomen van roken door hun kind.

Ouders kregen tijdens de bijeenkomst in het Centrum Jeugd en Gezin handige tips hoe ze gesprekken met hun kinderen kunnen aangaan over roken. En die tips zijn hard nodig. Cijfers van TNS NIPO laten zien dat bijna 1 op de 4 brugklassers (25%) wel eens rookt. Lies van Gennip, directeur van STIVORO: "Het is dus zaak om al in een vroeg stadium kinderen te leren hoe ze een aangeboden sigaret kunnen weigeren. Veel aandacht schenken we dan ook aan moeilijke situaties; bijvoorbeeld een rokende ouder die het gesprek wil aangaan met zijn kind over niet-roken. Hoe doe je dat nou? Hoe kun je - terwijl je zelf rookt - je kind meegeven dat hij of zij niet moet gaan roken? De bijeenkomst biedt daarin ondersteuning en advies."
Ouders die geen tijd hebben om naar een bijeenkomst te gaan, kunnen terecht op een speciale website www.uwkindenroken.nl. Via zogenaamd e-learning, waar ook weer filmpjes met voorbeelden bij gebruikt worden, doen ouders op deze website snel bruikbare tips op voor een gesprek met hun kind over roken.

Eerste exemplaar informatiepakket voor minister André Rouvoet
Het informatiepakket maakt deel uit van de STIVORO-campagne 'Kind naar de brugklas? Praat nu over roken'. Deze campagne wordt financieel mogelijk gemaakt door minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Vandaar dat hij vandaag het eerste exemplaar van het informatiepakket overhandigd kreeg. Verder nam de minister deel aan een discussie met ouders over een vertoond videofragment waarin een rokende ouder niet wil dat z'n kind gaat roken. Volgens minister Rouvoet gaf het fragment aan dat opvoeden niet altijd even gemakkelijk is. "En deze bijeenkomst is een mooi een voorbeeld van hoe Centra Jeugd en Gezin ouders op een laagdrempelige manier tips kunnen geven bij het opvoeden van hun puber."

Bijeenkomsten ook in het Turks
De informatiebijeenkomsten kunnen ook georganiseerd worden voor Turks sprekende ouders. Verschillende onderdelen uit het pakket, zoals de presentatie en de filmpjes, zijn in het Turks vertaald. Cijfers laten zien dat er behoorlijk wordt gerookt binnen de Turkse gemeenschap. Vandaar dat er extra aandacht aan deze groep wordt geschonken.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht