Provincie Gelderland
PROVINCIE GELDERLAND NOGMAALS OP BARRICADES VOOR DAKLOZEN
Door nieuwe verdeling rijksgeld moeten Gelderse gemeenten opvang slu

De provincie Gelderland doet nog een laatste poging om te voorkomen dat het rijk drastisch gaat bezuinigen op de opvang voor dak- en thuislozen, de maatschappelijke opvang. Eerder had staatssecretaris Bussemaker 5,8 miljoen weg te zullen halen bij de grote Gelderse gemeenten, om dit door te sluizen naar de Randstad. Dit is het gevolg van een nieuwe berekening door het rijk.
De staatsstecretaris heeft bij deze nieuwe methode geen rekening gehouden met de provinciale bijdrage aan de gemeenten en de conclusie getrokken dat het opvangen van dak- en thuislozen voor deze gemeenten blijkbaar geen hoge prioriteit heeft.
In een brief aan de Tweede Kamer protesteert gedeputeerde Hans Esmeijer niet alleen tegen deze berekening maar vooral tegen de forse gevolgen die deze heeft voor de opvang. *Het komt er op neer dat in Gelderland daklozen op straat komen, omdat het geld naar de Randstad gaat. Dat kan nooit de bedoeling zijn, en al helemaal niet in deze tijd.*

Gelderland kent vijf centrumgemeenten als het gaat om maatschappelijke opvang: Arnhem, Nijmegen, Ede, Apeldoorn en Doetinchem. Op Doetinchem na gaan alle gemeenten er in de nieuwe systematiek fors op achteruit: Arnhem levert 2,3 miljoen in, Nijmegen en Apeldoorn elk 1,3 miljoen en Ede 0,9 miljoen. Tegelijkertijd komen er de laatste maanden steeds meer mensen op straat te staan, die dus aangewezen zijn op maatschappelijke opvang. Ook het aantal dakloze jongeren neemt links en rechts toe.
In de brief, die namens de vijf centrumgemeenten geschreven is, toont de gedeputeerde begrip voor een andere verdeling maar hij acht deze ingreep veel te drastisch. Hij vraagt daarom de staatssecretaris maximaal 350.000 euro per gemeente te bezuinigen, zoals de Raad voor de Financiële Verhoudingen eerder al had aangegeven.

preventie
Volgens Esmeijer is de maatschappelijke opvang niet alleen belangrijk voor het huisvesten van mensen, maar nog veel meer voor het weer op weg helpen naar een min of meer regulier leven. Iedere bezuiniging heeft direct gevolgen voor de kwaliteit van deze opvang. *Preventie betaalt zich aantoonbaar driedubbel terug. Als we bezuinigen op preventie, dan bezuinigen we op het recht op een menswaardig bestaan voor de meest kwetsbare groep die er bestaat. En dat wil ik niet op mijn geweten hebben.*