GroenLinks in de Europese Unie
Maatschappelijke organisaties verdreven door hofhouding van regeringsleiders

KOPENHAGEN, 14 december 2009 - In Kopenhagen is het inmiddels razend druk geworden. De media repten al over chaotische toestanden. Nu lijken echter dat de NGO´s het slachtoffer te gaan worden van de massale toestroom van deelnemers aan de conferentie. Door de komst va zoveel regeringsleiders zal in eerste instantie het aantal mensen verbonden aan een NGO tot 1.000 worden teruggebracht en voor de vrijdag wordt gevreesd dat het nog minder wordt.

Europarlementariër Bas Eickhout is verbaasd. "Wij zijn natuurlijk blij dat zoveel regeringsleiders op komen dagen: dat bevestigt hoe belangrijk deze conferentie is. Dat nu de maatschappelijke organisaties buiten de deur gehouden gaan worden gezien de grote aantallen medewerkers die de regeringsleiders met zich meebrengen is wel erg zuur. Wij als GroenLinkse delegatie hebben zowel mensen binnen als buiten de hekken aan de slag en dat werkt uitstekend. Ik hoop dat de regeringsleiders hun gevolg ook buiten de conferentie laat werken zodat wij hier niet straks met alleen maar politici en hun gevolg opgesloten zitten: de stem van de maatschappelijke organisaties moet gehoord worden."

In de wandelgangen gaat het gerucht dat voor de vrijdag het aantal mensen op een NGO accreditatie wel eens teruggebracht zou kunnen worden tot rond de 100. Ook voor de pers dreigt een stop te komen op de gewilde toegangspassen.

GroenLinks doet vanuit Kopenhagen verslag middels blogs, videoberichten en twitter. Alles is te volgen via de website www.kopenhagenreport.nl & GroenLinksers twitteren via #GLinKH.