FNV Bouw

Gesprekken Verti/Kiba gaan door

FNV Meubel & Hout blijft zich inzetten voor de medewerkers van timmerfabrieken Verti en Kiba. Deze fabrieken kwamen eerder dit jaar in opspraak omdat structureel overwerk niet uitbetaald werd. de zaak kwam op 15 oktober voor de rechter in een kort geding, maar deze weigerde uitspraak te doen omdat hij de zaak te principieel vond. Verti en Kiba nodigden de bonden toen direct uit om opnieuw om tafel te gaan om tot een oplossing te komen. Het standpunt van FNV Meubel & Hout is helder: overuren behoren vergoed te worden.

Inmiddels is er een aantal keer overleg geweest met de directie. "We zoeken naar een oplossing die voor alle partijen acceptabel is. Onze inzet is een oplossing waarbij op termijn de tegenwaarde van alle gemaakte overuren vergoed wordt.," aldus Michel Steketee, regiobestuurder van FNV Meubel & Hout. "Omdat een oplossing buiten de rechter om onze voorkeur heeft, en er een reële kans aanwezig is dat wij in overleg tot een aanvaarbare regeling komen, is besloten om de bodemprocedure (nog) niet op te starten."

Op maandag 14 december 2009 is een volgend overleg. Mocht het dan tot een overeenkomst komen, dan is de procedure als volgt: eerst wordt de oplossing aan de leden voorgelegd, en mochten zij instemmen dan wordt samen met Verti en Kiba om goedkeuring van de Vakraad voor de Timmerindustrie gevraagd. De vakraad is de arbitrage voor werkgevers en werknemers en met hun beslissing wordt recht gedaan aan de cao voor de Timmerindustrie in Nederland.

Aanleiding voor deze zaak waren klachten over onbetaald overwerk dat de 125 werknemers vanaf 1 april verrichtten. Volgens Verti en Kiba was dit overwerk tussen 1 april en 1 november 2009 noodzakelijk. De bonden bestrijden dit niet, maar accepteren de voorwaarden voor het overwerk niet omdat werknemers niet vrijwillig af kunnen zien van rechten uit de cao. Er mag alleen van de cao afgeweken worden ten gunste van de werknemer. Bovendien duidden de klachten erop dat het overwerk niet door iedereen als vrijwillig werd ervaren.