VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 10 december
2009/101/CA

Succesvolle therapie tegen ongewild ontlastingsverlies

In VU medisch centrum onderzoekt maag-darm-leverarts in opleiding Maria Meurs-Szojda een nieuwe therapie tegen ontlastingsincontinentie. De resultaten van deze therapie (SECCA), die werkt middels radiofrequente energie, zijn veelbelovend. Op 14 december promoveert Meurs-Szojda.

Ontlastingsincontinentie is een vervelend probleem. Het geeft niet alleen lichamelijke, maar vaak ook psychische klachten. In Nederland hebben naar schatting ongeveer 200.000 volwassenen er last van.

Ontlastingsincontinentie kan onder andere veroorzaakt worden door verslapping of beschadiging van de kringspier, bijvoorbeeld na een zware bevalling. Helaas zijn de behandelingsmogelijkheden van ontlastingsincontinentie tot nu toe dikwijls teleurstellend. De nieuwe therapie, SECCA genaamd, is afkomstig uit Amerika en werkt als volgt: via een apparaatje wordt er temperatuurgecontroleerde radiofrequente energie toegediend in de kringspier. De kringspier wordt daarvan sterker en de endeldarm gevoeliger. Door verhoogde gevoeligheid voelt de patiënt eerder aandrang. De sterkere kringspier zorgt ervoor dat de patiënt de ontlasting beter op kan houden en zo tijd heeft een toilet te zoeken.

Maag-darm-leverarts in opleiding Maria Meurs-Szojda paste deze therapie toe in een pilotstudie bij 11 vrouwen, die al jarenlang last hadden van ongewild ontlastingsverlies. Na drie maanden was al bij meer dan de helft van de patiënten vermindering van de klachten te merken. In een vervolgstudie met een groter aantal patiënten zijn de tussentijdse resultaten ook veelbelovend. Tot op heden is VU medisch centrum het enige ziekenhuis in Nederland waar deze SECCA-behandeling, in studieverband, wordt gegeven. Maar als de vervolgstudie over enkele jaren met goed resultaat is afgerond, hoopt Meurs-Szojda dat het - in samenwerking met de zorgverzekeraars - een reguliere behandeling wordt.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Maartje van Boekel of Caroline Arps (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (