Raad van State


maandag 14 december 2009
Zitting over de goedkeuring door de ministers van LNV en VROM van de herziening van zeven Noord-Brabantse reconstructieplannen. Het gaat om de herziening van de reconstructieplannen 'De Baronie', 'Beerze-Reusel', 'Boven-Dommel', 'De Meijerij', 'Maas en Meierij', 'Peel en Maas' en 'De Peel'. De reconstructieplannen werden eerder door provinciale staten van Noord-Brabant vastgesteld. De plannen moesten worden aangepast na de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in het voorjaar van 2007. In die uitspraken werden diverse onderdelen van de plannen vernietigd. Zo had een aantal agrarische bedrijven een dubbele aanduiding gekregen. Volgens de Raad van State was dit rechtsonzeker omdat elke aanduiding andere ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven biedt. Voor deze bedrijven is nu gekozen voor één aanduiding. Een groot aantal agrariërs verzet zich tegen de herziene reconstructieplannen en komt in beroep bij de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de aanduiding voor hun bedrijf en vrezen dat zij in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Ook de Brabantse Milieufederatie komt in beroep. Volgens de federatie is in de herziene reconstructieplannen te weinig rekening gehouden met de natuurwaarden in de provincie. Vanwege de grote hoeveelheid partijen wordt de behandeling van deze zaak op dinsdag 15 december en donderdag 17 december voortgezet. (zaaknummer 200807643/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Westland om de milieuvergunning te wijzigen voor een baggerdepot aan de Zwartendijk in Westland. Het baggerbedrijf had zelf om de wijziging gevraagd. Het bedrijf wil de bagger op een andere manier gaan opslaan. Volgens het gemeentebestuur is niet duidelijk of met de nieuwe opslagmethode nog wel kan worden voldaan aan de bodembeschermingsregels. Het bedrijf bestrijdt dit en komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902305/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Zevenaar om een vergunning te verlenen voor het organiseren van activiteiten op Koninginnedag 2008 in Zevenaar. De stichting Zenderse Oranjesaatsie had om de vergunning gevraagd. De stichting is tegen het besluit van de burgemeester in beroep gekomen bij de rechtbank in Arnhem. Die rechtbank oordeelde in mei 2009 dat het beroep van de stichting niet-ontvankelijk was, omdat het alleen was ingediend door de penningmeester. Dit is volgens de rechtbank in strijd met de statuten van de stichting. Tegen dit oordeel van de rechtbank komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de rechtbank de statuten verkeerd heeft gelezen. Volgens haar is de penningmeester wél bevoegd om het beroep bij de rechtbank in te dienen. (zaaknummer 200904575/1)

11.15 uur

(Deze zaak is op vrijdag 11 december jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'Golfdomein De Brugse Vaart' van de gemeente Sluis. Het plan maakt een uitbreiding van de bestaande golfbaan mogelijk. Ook mogen er woningen op het terrein worden gebouwd. Een veehouderij uit de omgeving is het hier niet mee eens en komt tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor beperking van zijn bedrijfsvoering, omdat het golfterrein wordt uitgebreid in de richting van zijn veehouderij. Ook zouden de nieuwe bewoners last kunnen krijgen van geuroverlast, aldus het bedrijf. (zaaknummer 200900785/1)

11.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Winschoten heeft verleend voor het verplaatsen van de jaarlijkse kermis in Winschoten. Het gaat om een verplaatsing van een terrein rondom het cultureel centrum De Klinker naar het parkeerterrein aan de Venne. Een aantal omwonenden is het niet met de verplaatsing eens en kwam in beroep bij de rechtbank in Groningen. Zij vrezen vooral voor overlast van de kermis. Ook de C1000 aan de Venne is bij de rechtbank in beroep gekomen. De supermarkt is er niet blij mee dat de kermis op het parkeerterrein wordt gehouden. Een groot deel van de parkeerplaatsen kan dan niet worden gebruikt voor bezoekers van de supermarkt, aldus C1000. De rechtbank oordeelde in maart 2009 dat het gemeentebestuur een andere bevoegdheid had moeten gebruiken om de kermis te verplaatsen. De rechtbank heeft daaraan toegevoegd dat het gemeentebestuur wél voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden en de C1000. Tegen de uitspraak van de rechtbank zijn de C1000 en het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De C1000 is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat het gemeentebestuur voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de supermarkt. Het gemeentebestuur vindt dat hij wél gebruik heeft gemaakt van de juiste bevoegdheid om de kermis te verplaatsen. (zaaknummer 200902784/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.