GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks start met haar missie in Kopenhagen

KOPENHAGEN 13 December - De Klimaatdelegatie van GroenLinks is afgelopen zondag in Kopenhagen aangekomen en hebben meteen de sfeer geproefd in de stad. Tweede-Kamerlid Kees Vendrik en Europarlementariër Bas Eickhout zijn de twee volksvertegenwoordigers van GroenLinks die de komende week op de conferentie zich gaan inzetten voor een goed klimaatakkoord. De eerste dag geeft een hoopvol beeld en ook zorgen.

"De sfeer in Kopenhagen voelt goed. De stad ademt optimisme uit: men weet dat het hier moet gebeuren," aldus Eickhout. "Ik raad de regeringsleiders aan wat van de sfeer op te snuiven voordat zij aan de onderhandelingstafel gaan zitten."

Kees Vendrik ziet uit naar een goed resultaat: "Wij verwachten dat de wereld gered gaat worden en wij zullen gaan uitzoeken of dit ook echt gaat gebeuren."

GroenLinks zal zich de komende week inzetten om Europa zover te krijgen dat zij tenminste 30% CO2-reductie zal nastreven voor 2020. Daarnaast is financiering voor de ontwikkelingslanden van groot belang. " Wij maken ons zorgen dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden omdat zij tweemaal slachtoffer worden. Klimaatverandering zorgt in veel ontwikkelingslanden voor grote problemen door bijvoorbeeld droogte en tegelijkertijd krijgen zij niet voldoende steun om een duurzame economie op te bouwen," constateert Eickhout. "Er ligt voor de politiek niet alleen een belangrijke taak om dit geld bijeen te krijgen, maar ook om daar draagvlak voor te vinden," voegt Vendrik toe. "De uitkomst van de resultaten van het onderzoek van Beat the heat NOW toont dat aan. Wij kunnen de potentiële klimaatvluchtelingen, die hier strijden om hun land of dorp niet te hoeven verlaten, niet in de kou laten staan."

GroenLinks doet vanuit Kopenhagen verslag middels blogs, videoberichten en twitter. Alles is te volgen via de website www.kopenhagenreport.nl. Op deze website is vanochtend de video "Het Klimaatbericht" geplaatst, waarin Bas Eickhout duidelijk maakt waarom het van belang is dat de klimaatverandering wordt tegengegaan (http://www.kopenhagenreport.nl/klimaatbericht).


GroenLinks in de Europese Unie