Waterschap Rivierenland

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst glastuinbouw en paddenstoelenteelt Bommelerwaard

De uitvoeringsorganisatie voor de herstructurering van de glastuinbouw en de paddenstoelenteelt start in 2010. Dit is het gevolg van de samenwerkingsovereenkomst die de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland ondertekenen. De uitvoeringsorganisatie voert de regie over de herinrichting van de glastuinbouwgebieden en is de gesprekspartner voor tuinders en inwoners.
onderteksok101209.jpg (1509 Kb)

De ondertekenaars van de samenwerkingsovereenkomst, van links naar rechts; dijkgraaf Kok, locoburgemeester vd Anker (gem. Maasdriel), commissaris vd koningin Cornielje, burgemeester vd Bosch (gem. Zaltbommel)

De provincie, het waterschap en de beide gemeenten ondertekenen op woensdag 9 december de samenwerkingsovereenkomst. In de overeenkomst zijn afspraken opgenomen over de uitvoering van het nieuwe ruimtelijke plan. Hierin staat in welke gebieden glastuinbouw zich kan ontwikkelen en in welke gebieden dit niet wenselijk is. Daarnaast wordt in de overeenkomst afgesproken aan welke voorwaarden de ontwikkeling van glastuinbouw moet voldoen. Deze voorwaarden hebben onder meer betrekking op een goede landschappelijke inpassing, een goede verkeersontsluiting, voldoende ruimte voor waterberging en de toepassing van duurzame energie. Met de ondertekening komen de vier overheden ook overeen wat de taken en werkwijze zijn van de uitvoeringsorganisatie en hoe de kosten verdeeld worden van de herstructurering. De heer Cornielje, commissaris van de Koningin, ondertekent de overeenkomst namens de provincie Gelderland, burgemeester Van den Bosch namens Zaltbommel, locoburgemeester Van den Anker voor Maasdriel en Dijkgraaf Kok namens het waterschap.

Na de ondertekening gaat een kwartiermaker aan de slag met de feitelijke oprichting van de uitvoeringsorganisatie. Ook is de kwartiermaker het aanspreekpunt voor tuinders. De kwartiermaker gaat vooruitlopend op de oprichting van de uitvoeringsorganisatie al in gesprek met tuinders die bijvoorbeeld willen bouwen, uitbreiden of verplaatsen, zodat de voortgang gewaarborgd blijft. Eind 2010 start de uitvoeringsorganisatie. De uitvoeringsorganisatie richt de glastuinbouwgebieden samen met de tuinders en paddenstoelentelers opnieuw in. Omwonenden en belangengroepen worden hierbij geraadpleegd. De oprichting van een uitvoeringsorganisatie is belangrijk, omdat deze sturing geeft aan de herstructurering en de belangen van tuinders en inwoners behartigt.

Eerder dit jaar presenteerde de Stuurgroep Glastuinbouw en Paddenstoelenteelt haar plannen om de tuinbouw in de Bommelerwaard toekomstbestendig te maken. Hiermee willen de betrokken partijen de verrommeling tegen gaan en tuinders een beter perspectief bieden. De gemeenteraden van beide gemeenten, de provinciale staten en het algemeen bestuur van het waterschap stemden in met de plannen van de stuurgroep.