Persbericht

Rigide ERP-systeem zorgt voor daling aandelenprijs en klanttevredenheid

~ Onderzoek IDC: gebrek aan flexibiliteit kost bedrijven tot wel 350 miljoen euro ~

Sliedrecht, 14 december 2009 - Grote en middelgrote bedrijven verliezen veel geld aan ERP-systemen die niet eenvoudig zijn aan te passen aan veranderingen binnen de organisatie. Volgens onderzoek van IDC, in opdracht van Unit 4 Agresso, verliezen bedrijven veel geld vanwege rigide ERP-systemen; beslissingen worden vertraagd en productlanceringen en overnames uitgesteld. De genoemde kosten lopen op van 8 miljoen tot 350 miljoen euro.

Voor het onderzoek werden wereldwijd 214 managers wereldwijd ondervraagd. De meest genoemde gevolgen van rigide ERP-systemen zijn, omzetverlies vanwege vertraagde productlanceringen (14%) en lagere klanttevredenheid (17%), volgens 21 procent hebben deze factoren uiteindelijk geleid tot een lagere aandelenprijs.

"Aanpassingen aan het ERP-systeem verlammen de hele organisatie, terwijl we onze focus eigenlijk willen verplaatsten naar sectoren die winstgevender zijn", gaf één van de respondenten aan. Een andere ondervraagde zei dat 'de prioriteiten in de kapitaaluitgaven zijn verschoven naar IT, ten koste van projecten die meer opleveren', om de nodige aanpassingen te kunnen doorvoeren aan het ERP-systeem'.

Het onderzoek laat zien dat organisaties hun IT-systemen voortdurend moeten aanpassen aan de snel veranderende omgeving. Slechts 4 procent gaf aan geen aanpassingen te hebben doorgevoerd aan het ERP-systeem. De overige respondenten maakt aanpassingen voortdurend, als daar behoefte aan is (43%), dagelijks of wekelijks (14%), maandelijks (17%), of jaarlijks (12%).

Systemen die niet eenvoudig zijn aan te passen aan een verandering, kosten uiteindelijk veel geld. De helft van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan dat de kosten op korte termijn tussen de 8 en 200 miljoen dollar bedragen. Eén op de tien bedrijven noemt zelfs bedragen tussen de 200 en 350 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de 800.000 euro die het onderhouden van deze systemen jaarlijks kost per organisatie.

"Het is niet overdreven om te stellen dat de keuze voor een verkeerd ERP-systeem een ramp is in een snel veranderende markt", aldus Ton Dobbe, VP Product Marketing bij Unit 4 Agresso. "Denk aan bedrijven in sectoren met veel veranderende wet- en regelgeving, of met veel fusies en overnames; voor deze organisaties is het belangrijk dat het bedrijfssysteem gemakkelijk kan worden aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Ze doen er verstandig aan om daar bij de aankoop van een ERP-systeem rekening mee te houden."

Volgens het IDC-rapport is het belang van een flexibel ERP-systeem in veel organisaties nog niet doorgedrongen: 'De potentiële kosten van aanpassingen aan het systeem zijn enorm. Daardoor zou de flexibiliteit van het systeem het belangrijkste criterium moeten zijn waar kopers van ERP-oplossingen op letten. Alleen zo kan de kans op omzetverlies, een daling van de aandelenkoers, gemiste business-kansen of zelfs het stilvallen van het bedrijf worden geminimaliseerd.'