Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Büchmania verguld met planetoïde vernoemd naar Boudewijn Büch

Tijdens de 8e Internationale Boudewijn Büch Dag, traditioneel door het Gezelschap Büchmania georganiseerd in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, zijn de aanwezigen verrast door een ingelaste presentatie van de sterrenkundige en wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Koppeschaar verraste alle aanwezige Büchianen met het geweldige nieuws dat de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op zijn voordracht een planetoïde heeft vernoemd naar Boudewijn Büch: (23403) Boudewijnbuch. De vernoeming is door de Internationale Astronomische Unie (IAU) bekrachtigd.

Eerder deze maand werd al bekend dat een planetoïde werd vernoemd naar Godfried Bomans. Wat echter een bijzonder goed bewaard geheim bleef, tot zondag 13 december, om speciaal op de Internationale Boudewijn Büch Dag wereldkundig te worden gemaakt, is dat gelijktijdig met Bomans, op 2 december jongstleden eveneens een planetoïde is vernoemd naar Boudewijn Büch. Voorzitter van Büchmania Karin Piters nam namens het gezelschap het certificaat van de (IAU) in ontvangst. Deze onverwachte gebeurtenis zorgde, ruim 7 jaar na de dood van Boudewijn, voor een onvergetelijk moment voor alle aanwezigen.

Officiële beschrijving:
(23403) Boudewijnbuch = 1971 FB
Discovered 1971 Mar. 24 by T. Gehrels at Palomar.
Boudewijn Maria Ignatius Büch (1948-2002) was a Dutch writer, poet and television presenter. He is well known for his successful novel De kleine blonde dood ("Little blond death", 1985), on which a film was based in 1993. The name was suggested by C. E. Koppeschaar.

Planetoïde 23403 Boudewijnbuch beweegt zich op een afstand van 274 miljoen tot 446 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan verschillen in omvang van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Boudewijnbuch bedraagt naar schatting 4 kilometer. De naar de schrijver vernoemde ruimterots draait in 3,73 jaar om de zon.
---