Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Europese marine experts: "Geef vissers verantwoordelijkheid in beheer visstand" Datum: 14 december 2009

LEIDEN - Het Europees visserijbeleid moet op de helling om een ineenstorting van de visstand te voorkomen. Visserij experts van het EUCC Marine Team doen hiertoe 21 aanbevelingen. In een rapport vragen zij onder andere om vangsten op een andere manier aan vissers toe te wijzen en om visvangsten te beperken tot de maximale duurzame opbrengst, waarbij ook alle bijvangst meetelt. Overboord gooien van bijvangst of lagere kwaliteit vis zou streng verboden moeten worden. Visrechten zouden voor een langere periode aan vissers moeten worden gegeven, zodat ze hun inkomstenbron op een verantwoorde wijze kunnen beheren.

"De visserijsector moet een rol krijgen in het onderzoek en in de besluitvorming over de uitvoering van hun nieuwe beleid," aldus Ate Oostra, één van de Nederlandse leden van EUCC's team van visserijdeskundigen. "Op deze verantwoordelijkheid moet men echter ook kunnen worden afgerekend; als vissers duurzaam vissen behouden ze hun rechten, zo niet dan zullen ze deze verliezen en niet meer terugkrijgen."

Het EUCC Marine Team wil af van de jaarlijkse politieke onderhandelingen over quota in december. In plaats daarvan vraagt ze de Europese Commissie en de lidstaten om eenduidige regels. "Zorg dat de regels begrijpelijk en uitvoerbaar zijn," aldus Oostra. "We vragen daarnaast om afschaffing van de brandstofsubsidies en die te vervangen door subsidies voor certificering, zoals het MSC-keurmerk. Een krachtige impuls voor duurzame visserij moet komen uit een betere marketing van het product.

De beste beheersregimes zijn gebaseerd op robuuste kennis. Een manier om de kennis te maximaliseren is door beheersautoriteiten, de vissersvloot en onderzoekinstellingen samen te laten werken. Dit zal de beheersregimes optimaliseren en zal het aantal politieke conflicten potentieel verminderen.

Een nieuw beleid is dringend nodig. 88% van de Europese visstand is overbevist. 30% van de visstand bevindt zich biologisch gezien in de gevarenzone. Vandaag de dag is de Europese visserij afhankelijk van jonge en kleine vis die wordt gevangen nog voordat ze zich kan voortplanten.

Het EUCC Marine Team toont zich ook bezorgd over de toegenomen bijvangst van dolfijnen en bruinvissen. Meer dan een kwart miljoen dolfijnen sterft elk jaar in visnetten. Bijvangst van kleine walvisachtigen vormt de grootste bedreiging voor hun overleving in Europese wateren. "Bijvangst van dolfijnen zou bij voorrang moeten worden aangepakt, er zouden beter visgerei en betere vismethoden moeten worden ontwikkeld en toegepast, zoals de nieuwe generatie Dolphin Saver, een verbeterde 'pinger' die dolfijnen uit de netten houdt", aldus Oostra, die alweer enige jaren voorzitter is van het Dolphin Fund.

De zeedeskundigen realiseren zich de druk van de wereldvismarkt: "De EU moet dezelfde principes hanteren wanneer onze schepen in andere landen vissen," legt Oostra uit. "En er moet voor worden gezorgd dat geïmporteerde vis van buiten de EU ook voldoet aan het MSC-keurmerk en duurzaam wordt gevangen."

Het EUCC Marine Team brengt haar aanbevelingen vandaag uit, op 14 december, omdat de Europese ministers van visserij in Brussel hun onderhandelingen ingaan over de Noordzeevisserij in 2010. Het Marine Team is in het leven geroepen door de Europese Vereniging Kust & Zee (EUCC); het fungeert als kennisuitwisselingsplatform op het gebied van beheer en beleid van het Europese zeemilieu.

EINDE BERICHT