Redactie Tegenlicht

VPRO Tegenlicht: Voorbij Kopenhagen

14 december 2009. Let op: deze extra lange uitzending begint al om 20:25 uur, op Ned 2.

In deze 'week van de waarheid' moét de klimaatconferentie in Kopenhagen slagen. Maar hoe groot is de kans dat de internationale 'gemeenschap' van politici en klimaatwetenschappers het écht eens gaat worden over de aanpak van het CO2 probleem en de opwarming van de aarde? Conclusie: het zal uiteindelijk van de burger moeten komen. De ecoburger!

In een eerste samenwerking presenteren NCRV Netwerk, VPRO Tegenlicht en VPRO Thema een totaalprogramma met politici, wetenschappers en deskundigen in de studio, en reportages van Netwerk en Tegenlicht die op zoek gingen naar ecoburgers, ecodorpen en ecosteden in de drie gedeeltes van de wereld met de meeste CO2-uitstoot (VS, EU en China).

Tot en met 18 december is Kopenhagen het decor van internationale klimaat- onderhandelingen. Politici, activisten, onderhandelaars en journalisten van over de hele wereld komen dan samen om afspraken te maken over het aanpakken van klimaatverandering. Het doel van de klimaattop in Kopenhagen is een nieuw mondiaal klimaatakkoord. Op de centrale VPRO Kopenhagen website vindt u meer informatie over alle VPRO-programmering rondom de klimaattop in Kopenhagen.

Voorbij Kopenhagen is de laatste Tegenlichtuitzending van dit jaar. Op 11 januari van het nieuwe jaar komen we terug met Agenda 2010: Leven in het einde der tijden volgens Slavoj Žižek waarin de filosoof Žižek de volgende vier Tegenlicht thema's lanceert: 'Crisis als kans', waarin we het fundament van het huidige economische systeem ter discussie stellen, gevolgd door het thema 'Exit Afghanistan', over de verschillende exit strategieën om weg te trekken uit Afghanistan; de themareeks 'De groene transitie', waarin we onderzoeken hoe en waarom het einde van het fossiele tijdperk tot geopolitieke conflicten kan leiden. En tenslotte het thema 'Na de democratie', over de huidige en toekomstige politieke wereldsystemen.