Voorlichting en gemak sleutel tot betere afvalscheiding


AMSTERDAM, 20091214 -- De helft van de Amsterdammers zou zijn afval nauwkeuriger scheiden wanneer men beter op de hoogte was van de voordelen. Wat er met het afval dat men scheidt gebeurt, weet namelijk de helft niet. Ook het plaatsen van meer afvalbakken dichtbij de woning en het heffen van statiegeld op meerdere soorten verpakkingen zouden Amsterdammers sterk motiveren om hun afval beter te scheiden. Dit blijkt uit een online onderzoek van Stadspeil naar het afvalscheidingsgedrag van Amsterdammers.

De meeste Amsterdammers scheiden hun afval. Vooral statiegeldflessen, grofvuil, glas, papier en karton worden gescheiden ingeleverd. Voor een meerderheid van de Amsterdammers kost afval scheiden niet veel moeite. Een derde vindt echter dat zij hun afval nog beter kunnen scheiden. Ook de gemeente Amsterdam mag wat haar inwoners betreft meer aan afvalscheiding doen: bijna de helft vindt dat de gemeente te weinig onderneemt op het gebied van afvalscheiding.

Het gescheiden inleveren van plastic afval is op dit moment in verschillende Nederlandse gemeenten al mogelijk. Een ruime meerderheid van de Amsterdammers wil dat de gemeente Amsterdam dit ook mogelijk maakt, omdat het goed is voor het milieu en weinig moeite kost. Ook wordt genoemd dat Amsterdam als hoofdstad een voorbeeldfunctie heeft en daarom niet achter mag blijven bij de rest van Nederland. Als plastic afval gescheiden kon worden ingeleverd in Amsterdam, zou 77% hier naar eigen zeggen ook daadwerkelijk gebruik van maken.





Ingezonden persbericht