Animation-studente Lois van Baarle wint HKU-Award


UTRECHT, 20091214 -- Lois van Baarle, net afgestudeerd aan de opleiding Animation aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), heeft de HKU-Award 2009 gewonnen. Deze prijs, in de vorm van een geldbedrag van ¤ 5000,-, wordt uitgereikt aan de de meest vernieuwende en ondernemende afstudeerder van de HKU. Lois van Baarle ontvangt de prijs voor haar animatie Trichrome Blue. Ze won ook de publieksprijs die door de HKU-brede studentencommunity SCAN was georganiseerd.

De HKU-Award is toegekend door een vakjury bestaande uit Marja Bosma (curator Centraal Museum), Marijn van der Jagt (kunstcriticus voor o.a. Vrij Nederland), Huba de Graaff (componist), Yolande Melsert (directeur Bureau Promotie Podiumkunsten), Rutger Verhoeven (creative director bij Blink Uitgevers) en juryvoorzitter Huub Duysens (voormalig faculteitsbestuurder van de Faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU). De jury is gecharmeerd van de inventiviteit en het engagement die Lois van Baarle in haar werk legt. Uit het juryrapport:

"Met haar animatie Trichrome Blue maakte Lois van Baarle een prachtig geanimeerd kort verhaal voor een denkbeeldig bedrijf. De jury is vooral onder de indruk van de geëngageerde manier waarop Lois met haar Trichrome-project nieuwe verbindingen probeert te leggen tussen de puur artistieke animaties en de commerciële animaties die ingezet worden om bijvoorbeeld producten te verkopen. Het zijn twee stijlen van animatie die doorgaans niet gecombineerd worden, maar alleen als uitersten voorkomen. Dat zij met Trichrome een nieuw genre wil creëren dat de sterke kanten van beide genres - kunst en commercie - combineert, sprak de jury aan. Ze laat met dit werk bovendien zien dat ze een goed gevoel voor timing, sfeer en kleur heeft. Door een eigen `penvoering' weet ze de kijker te verleiden om in een wereld van `make-believe' te stappen."

Lois van Baarle was een van de vijf genomineerden voor de prijs. De andere kanshebbers waren Paul Maassen (Master of Music), Amos Mulder (Audiovisual Media), Brigiet van den Berg (Graphic Design) en Marlies Romberg (3D Design).
De HKU-Award werd uitgereikt tijdens een feestelijke awardceremonie in Huis aan de Werf in Utrecht.

Alle informatie over de genomineerden en hun werk is te vinden op www.hku.nl/hku-award. Meer werk van Lois van Baarle is te vinden op www.loish.net





Ingezonden persbericht