Informatiehuishouding Nederlandse industrie onvoldoende


HOOFDDORP, 20091214 -- Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de tijd en geld van bedrijven verloren gaat aan het werken op basis van ontbrekende of foutieve informatie en het zoeken naar informatie. ADSE en de Technische Universiteit Eindhoven hebben onderzocht hoe volwassen de Nederlandse industrie is op het gebied van hun informatiehuishouding. Begin deze maand zijn de resultaten beschikbaar gekomen. Naast grote verschillen tussen technische branches, blijkt hieruit dat gemiddeld onvoldoende wordt gescoord.

Het hebben van juiste en tijdige informatie is in toenemende mate van belang voor organisaties om te overleven. In het huidige klimaat van teruglopende omzetten en marges, kun je het je niet veroorloven om te ontwerpen op basis van verouderde klantspecificaties, te produceren op basis van ongeldige tekeningen of installaties te onderhouden met verkeerde reservedelen. Het toepassen van Configuratie Management (CM) helpt organisaties om productgerelateerde informatie op orde te krijgen en te houden.

Om een beeld te vormen van de volwassenheid van Nederlandse organisaties op het gebied van CM, heeft ADSE in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een benchmarkonderzoek verricht in een aantal technische branches. Voor de meting is gebruik gemaakt van een door ADSE ontwikkeld volwassenheidsmodel.

Op een schaal van 1 tot 5 scoren de deelnemende bedrijven gemiddeld net onder niveau 3. Minder dan de helft van de bedrijven (41%) scoort niveau 3 of hoger en heeft CM voldoende ingericht; andersom bekeken heeft de meerderheid (59%) het dus niet afdoende werkend! Dit sluit aan bij het eigen oordeel; 68% geeft aan dat CM (mogelijk) onvoldoende is ingericht.

Tussen branches onderling bestaan behoorlijke verschillen in volwassenheid. Zowel de branche Transportmiddelen (hoogste score) als Machine- en apparatenbouw scoren ruim niveau 3; de branches Infrastructuur (laagste score) en Ontwikkeling en automatisering scoren met ruim niveau 2 een vol niveau lager.

Kijkend naar de onderliggende scores, valt op dat de borging van CM in de organisatie over de hele linie relatief zwak is. Aanbevolen wordt om het kennisniveau, de processen en de sturing van de organisatie meer in lijn te brengen met de CM werkwijze die men voor ogen heeft.

In het komende jaar is vervolgonderzoek gepland om het beeld in diverse branches te staven.

ADSE





Ingezonden persbericht