Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Heerlen, 20-11-2009

Herstructureringsvisie legt bodem onder een vitaal Parkstad

Parkstadbestuur stemt definitief in met voorstel voor de herstructurering van de woningvoorraad

Vandaag heeft het Parkstadbestuur ingestemd met het voorstel aan de Parkstadraad voor de herstructurering van de woningvoorraad. De regio Parkstad heeft met 7 gemeenten en 11 woningcorporaties die in deze regio actief zijn een herstructureringsvisie voor de woningvoorraad opgesteld. In deze visie wijzen zij in gezamenlijkheid gebieden aan waar de komende tien jaar geherstructureerd moet worden.

Waarom een herstructureringsvisie?

In Parkstad krimpt de bevolking. De bevolkingssamenstelling verandert en er is sprake van een daling van het aantal inwoners. Om te zorgen dat het goed wonen blijft voor alle bewoners in Parkstad is er regionale afstemming nodig om deze verandering op te vangen. En de woningmarkt gezond te houden en te verbeteren. Daarom is er een gezamenlijke visie opgesteld.

Herstructurering legt bodem onder een vitale regio

Het Parkstadbestuur noemt het uniek en tegelijkertijd broodnodig dat er een regionale en gezamenlijke visie is opgesteld tussen 7 gemeenten en 11 woningcorporaties op de herstructurering van een gebied dat qua aantal inwoners en oppervlak te vergelijken is met de 5e stad van Nederland. Alle betrokken partners tonen hiermee hun verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij (het verbeteren van) de leefbaarheid in de buurten en wijken van Parkstad. Daartoe voelen zij zich niet alleen verplicht maar ook op lange termijn gebonden om het behoud van de kwaliteit van leven en wonen van de huidige en toekomstige bewoners van deze regio. De visie is daarmee geen papieren tijger maar een bodem onder een vitaal Parkstad. Met deze visie is men het eens over waar welke veranderingen moeten plaatsvinden. Kwantitatief én kwalitatief. Nieuwe vormen van wonen komen terug voor verouderde concepten, oudbouw maakt plaats voor groen, kleine woningen in historische woonbuurten (bv in de oude mijnwerkerskolonieën) worden samengevoegd tot grote, ouderen kunnen rekenen op zorgcomplexen en aangepaste woningen. Door eerder geformuleerd en tot uitvoering gebracht beleid en onderzoek (de woonvisie, de programmering, intrekkingbeleid, woonwensenonderzoek, woonmonitor) kon de visie worden onderbouwd en opgesteld en kan zij straks in samenhang daarmee daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht.

Op 14 december buigt de Parkstadraad zich over de visie. De raad zal de visie als kaderstellend beleid moeten vaststellen, waarna de gemeenten de visie doorvertalen naar lokaal beleid (bijvoorbeeld in gemeentelijke structuurvisies) en in plannen en projecten. De visie is te vinden op www.parkstad-limburg.nl