Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T - 24 november 2009

Lezing Andrew Mack:

Een veiligere wereld?
Internationale samenwerking vermindert mondiale oorlogen

Op maandag 14 december geeft prof. Andrew Mack, hoofd van het Human Security Report Project en professor Internationale Betrekkingen aan de Simon Fraser Universiteit in Canada, de derde lezing in de 2009-2010 lezingenserie getiteld "Common Goods in a Divided World. Challenges and Opportunities for International Cooperation" georganiseerd door de Society for International Development, aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Na vier decennia aanhoudende toename van gewapende conflicten tijdens de Koude Oorlog, begon dit aantal aan het begin van de jaren '90 te dalen. Tegen 2007 waren er zo'n 40% minder conflicten, 70% minder high intensity wars en 80% minder genociden. Naast deze daling in gewapende conflicten werd de gemiddelde oorlog ook steeds minder dodelijk. Waar in 1950 nog gemiddeld 34,000 doden per oorlog te betreuren waren, was dit aantal in 2007 teruggebracht naar minder dan duizend. Hoewel deze veranderingen dramatisch zijn geweest, hebben ze opmerkelijk weinig aandacht ontvangen vanuit zowel de onderzoekswereld als de media, waarbij velen die niet direct betrokken zijn bij het opstellen van deze cijfers ze simpelweg niet geloven.

In zijn lezing wijdt professor Mack uit over de oorzaken van deze opmerkelijke daling. Mack stelt dat ze niet te danken is aan traditionele veiligheidsoplossingen, zoals deterrence en militaire interventie. In plaats hiervan moet, om de daling in gewapende conflicten te verklaren, gekeken worden naar de opleving van internationale samenwerking, die de periode na de Koude Oorlog kenmerkt. Door middel van samenwerken is getracht oorlogen tot een einde te brengen en vervolgens heropleving van het conflict te voorkomen, beter bekend als 'peace-making' en 'peace-keeping'. Van groot belang voor het succes van deze aanpak, is de focus op het menselijke aspect van veiligheid tegenover het statelijke, het belang van samenwerking in plaats confrontatie, en van overeenstemming in plaats van afschrikking, zoals ze door de Verenigde Naties wordt uitgedragen.

Professor Mack zal tijdens zijn lezingen bespreken hoe deze nieuwe, meer coöperatieve aanpak heeft bijgedragen aan een veiligere wereld.



Ingezonden persbericht