Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 14 december 2009

Verontrustende toename hoofdletsel

Wintersporter moet zich beter beschermen tegen blessures

Het aantal hoofdletsels bij wintersporters neemt verontrustend toe. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging. Bij ongeveer een op de tien ongevallen raakt het hoofd geblesseerd. Hersenschudding komt het meest voor, maar ook ernstig hoofdletsel waarbij medisch ingrijpen nodig is. De Nederlandse Ski Vereniging adviseert daarom iedere wintersporter een helm te dragen op de piste. Voor kinderen tot 15 jaar is het dragen van een helm al verplicht in Italië, Noorwegen, Spanje en Oostenrijk.

Woordvoerder Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging: "De redenen om geen helm te dragen zijn talrijk. Onhandig, te zwaar, niet mooi, zweterig. Maar voor de huidige generatie skihelmen gelden die tekortkomingen niet meer. Bovendien valt elke reden in het niet bij die ene reden: voorkom hoofdletsel! Vergeet niet dat de snelheid tijdens skiën en snowboarden vaak hoger ligt dan op de gemiddelde scooter. En toch draagt globaal slechts één op de drie boarders hoofdbescherming en bij de skiërs ligt de score zelfs ruim onder de 10 procent."

De Nederlandse Ski Vereniging benadrukt het belang van de skihelm, maar bescherming gaat verder dan alleen het hoofd. Gieske: "Dat je tijdens het skiën gekleed gaat in de laatste mode is leuk, maar het is belangrijker dat je skikleding functioneel is. Let er daarom goed op dat de kleding ademt, waterafstotend is en ventileert. Heel belangrijk is ook een goede zonnebril om je ogen te beschermen tegen ultraviolette straling. Speciaal voor de wintersport zijn er sportbrillen met verschillende kleuren lenzen voor de diverse weertypen, zodat je altijd optimaal zicht hebt."

Ook goed skimateriaal is essentieel. Gieske: "Natuurlijk moeten ski's en boards goed gewaxd en gekant zijn. Dat skiet makkelijker en dus veiliger. Skischoenen moeten perfect aansluiten. Het klinkt raar, maar een erg lekker zittende skischoen is meestal te groot en dat is niet goed. Niet alleen vergroot je de kans op enkel- en knieblessures, je kunt ook de ski niet optimaal sturen. En om de gevreesde skiduim te voorkomen, is er nu een zeer veilige skistok op de markt. Deze stok heeft een speciaal handvat dat opengaat bij een val, waardoor je de duim beschermt tegen kneuzingen.

Veel wintersporters tenslotte hebben een rugzakje bij zich. Handig voor spulletjes als een fototoestel, extra shirt of eten en drinken. Standaard in zo'n rugzakje hoort een EHBO-setje en een isolatiedeken, meent de Nederlandse Ski Vereniging.