Ingezonden persbericht


Persbericht

Driebergen, 14 december 2009

Lupine is gezond en duurzaam alternatief voor vlees

Lupine is een uitstekend plantaardig alternatief voor vlees. Bovendien blijkt de teelt van het gewas mogelijk in een groot deel van de wereld, waaronder Noordwest Europa. Dit volgt uit een driejarig onderzoek naar de mogelijkheden van de teelt en de menselijke consumptie van het gewas. In het driejarig onderzoek zijn de teeltaspecten van lupine onderzocht door onderzoeksinstituut Louis Bolk Instituut. De mogelijkheden van lupine als vleesvervanger zijn onderzocht door Meatless, een bedrijf dat met zuiver plantaardige grondstoffen volwaardige vleesvervangers maakt.

Lupine kan tenminste een deel van vlees goed vervangen omdat het nagenoeg alle aminozuren bevat die een mens nodig heeft. Verder is het rijk aan gezonde voedingsvezels en bevat het bijna geen vet. Eerder onderzoek wees uit dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert. Bovendien geven de voedingsvezels een verzadigend gevoel. Dat helpt mee in de strijd tegen obesitas. Wie zich sneller verzadigd voelt, bij een zelfde calorische waarde van het voedsel, zal eerder stoppen met eten. In het onderzoek heeft Meatless geëxperimenteerd met vleesvervangers op basis van lupine. Het bedrijf maakt zowel producten waarin vlees deels werd vervangen door lupine als producten die volledig plantaardig waren. Recent onderzoek van het LEI wijst uit dat in vleesproducten waarin 20% Meatless wordt gebruikt als vetvervanger de consument geen verschil proeft.

Ideaal gewas
Voor de verwerkende industrie is lupine ideaal. Lupinemeel en -vezels wordt al langer gebruikt in brood en banket en wordt nu dus tevens als vleesvervanger ingezet. Ook voor akkerbouwers is het een goed gewas om te telen. Het kan goed tegen droogte, verbetert de structuur van de grond en brengt (via stikstofbinding) stikstof in de grond. Daarnaast is de plant in staat (op fosfaatarme gronden,) de fosfaat beschikbaar te maken. Dat betekent dat de bodemvruchtbaarheid in zijn totaliteit toeneemt.

Lupineteelt in Nederland
Op dit moment wordt het grootste deel van de lupine in Australië geteeld. Een uitbreiding van de regionale teelt van lupine is echter wenselijk en mogelijk. Wel is daarvoor nog verder (veredelings)onderzoek vereist om de opbrengst te verhogen en om de planten geschikt te maken voor kalkrijke grond. Udo Prins, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut: "Nu al is de teelt rendabel voor biologische boeren en op arme zandgronden een alternatief voor graan. Maar er zijn nog volop andere mogelijkheden om de teelt en de opbrengst verder te verbeteren. We staan pas aan het begin van de ontwikkeling van lupine als gewas en als voedingsmiddel."

Lupine als duurzaam alternatief
De vraag naar vlees neemt de komende jaren sterk toe. Niet alleen neemt de wereldbevolking gestaag toe, ook gaan steeds meer mensen vlees eten omdat hun welvaart toeneemt. De wereld kan deze toenemende vraag naar vlees niet aan. Met plantaardige alternatieven, zoals lupine, is beter te voldoen aan de wereldwijde vraag naar eiwitten, omdat de productie hiervan efficiënter is dan de productie van vlees. Lupine vormt hiermee een duurzaam alternatief voor vlees. De uitkomsten komen voort uit het driejarig onderzoek Lupine, gezond alternatief voor boer en burger van het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Meatless. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Rabobank, Landbouw Innovatie Brabant (LIB) en Stichting Proefboerderij 'De Rusthoeve'.

Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die dankzij haar participatief onderzoek en advies oplossingen biedt voor knelpunten in de biologische en duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Bij het Louis Bolk Instituut zijn ongeveer 70 werknemers actief vanuit het hoofdkantoor in Driebergen en regiokantoren in Accra (Ghana) en Kampala (Oeganda). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het ministerie van LNV, provincies, agrarische ketenpartijen, productschappen en de Europese commissie.

////////