Ingezonden persbericht


Varkens in Nood nodigt politici uit CO2 verdoving zelf te ervaren

14/12/09: Dagelijks ondergaan duizenden biggen voordat ze gecastreerd worden een verdoving met CO2 gas. Volgens voorstanders vallen de biggen rustig in slaap waarna ze pijnloos gecastreerd worden. Varkens in Nood vraagt zich af of de voorstanders van verdoofde castratie er nog altijd zo over denken als ze eenmaal zelf het CO2 gas hebben ervaren. Daarom nodigen Varkens in Nood en Hans Nieuwendijk, de voorzitter van de Europese organisatie van veterinaire anesthesisten (AVA), Tweede Kamerleden, maar ook beleidsmedewerkers en journalisten uit om op donderdag 17 december de PigSleeper, waarmee biggen verdoofd worden, zelf te proberen.

De PigSleeper is voor deze gelegenheid uitgerust met een mondkapje die ook tijdens operaties wordt gebruikt. Het inademen van het CO2 gas is niet gevaarlijk. Hoewel een enkele inademing verre van voldoende is om daadwerkelijk onder zeil te geraken, geeft het wel een goede indruk van wat biggen tijdens de verdoving ervaren.

Uiteraard is ook minister Verburg uitgenodigd. Zij heeft immers het onderzoek gefinancierd om apparaten als de PigSleeper te ontwikkelen. Zonder enige twijfel met de beste bedoelingen, maar weet ze waarover ze praat? "The proof of the pudding is in the eating" en dat geldt ook voor een minister.

Aanleiding voor deze informele bijeenkomst is het recent gepubliceerde standpunt van de AVA waarin staat dat het verdoven van biggen met CO2 onacceptabele stress (angst) bij de biggen veroorzaakt en daarmee een zeer dieronvriendelijke methode is. Ook veel boeren zijn er niet van overtuigd dat de verplicht gestelde verdoving een verbetering is voor het dierenwelzijn.

Varkens in Nood is van mening dat het castreren van biggen (voor de Nederlandse markt) onnodig is. Het probleem met berengeur zou nu al opgelost kunnen worden met behulp van detectie aan de slachtlijn. Goed nieuws is dat er op dit moment al meer dan 700.000 biggen voor de Nederlandse markt niet meer gecastreerd worden. Niet castreren is dus zonder meer mogelijk, maar supermarkten als AH en C1000 houden vast aan het verdoofd castreren.

Donderdag 17 december staat tussen 9.00 en 10.00 uur, vlak voor een vergadering van de vaste Kamercommissie Landbouw, een PigSleeper opgesteld op het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer.