Universiteit van Tilburg

Persbericht 14 december 2009

Kéne Henkens benoemd tot hoogleraar Pensioensociologie

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Kène Henkens met ingang van 1 december 2009 benoemd tot hoogleraar Pensioensociologie. Henkens doet onderzoek naar de sociaal-culturele aspecten van pensionering. De leerstoel is gevestigd bij de Faculteit Sociale Wetenschappen.

Kène Henkens staat internationaal bekend vanwege zijn onderzoek naar de sociale inbedding van het pensioneringsproces. Hij publiceerde onder meer over de steun van partners bij pensionering, over aanpassing aan en tevredenheid met pensionering en over de levensloop en de vervagende grens tussen werk en pensioen. Zijn onderzoek betreft ook het gedrag van werkgevers ten aanzien van oudere werknemers, onder meer in een internationaal perspectief.

Kène Henkens (1960) studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in empirisch onderzoek en methodenleer. In 1998 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Older workers in transition: Studies on the early retirement decision in the Netherlands. Sinds 1989 is hij werkzaam bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), waar hij sinds 1998 lid is van het Management Team en sinds 2000 hoofd van de Afdeling Sociale Demografie. Daarnaast is hij verbonden aan Netspar, het landelijke Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement. In 2005 ontving hij een prestigieuze VIDI-onderzoekssubsidie van NWO. De leerstoel Pensioensociologie is ingesteld door Netspar en NIDI-KNAW.