FNV


14-12-2009

FNV: afzwakking auteursrecht treft creatief talent

Volgens de FNV zijn de maatregelen, die een werkgroep van de Tweede Kamer voorstelt voor de toekomst van het auteursrecht, riskant voor de werkgelegenheid in de sector. Het kabinet schaart zich tamelijk kritiekloos achter deze maatregelen.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt de FNV dat het gevaar bestaat van verarming van het aanbod en verslechtering van de voorwaarden voor de werkenden in de creatieve sector. Aanstaande woensdag praat de Tweede Kamer over het auteursrecht.

Inleveren De FNV vindt dat in de plannen te weinig wordt gekeken naar de belangen van de auteurs, de uitvoerende kunstenaars of de medewerkers in de creatieve bedrijven. "Het is prima dat rekening wordt gehouden met wat consumenten willen, of het bedrijfsleven. Maar als dat vooral betekent dat de creatieve mensen moeten inleveren dan zijn we verkeerd bezig", zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Onevenwichtig beleid Ten aanzien van een sector die steeds belangrijker wordt voor de Nederlandse economie dreigt een onevenwichtig beleid te ontstaan, aldus de FNV. Verwezen wordt naar recent onderzoek op initiatief van het ministerie van Economische Zaken waaruit blijkt dat de auteursrechtsector goed is voor bijna 9 procent van de werkgelegenheid in Nederland.

Bredere effecten "Het is volgens ons essentieel voor bijvoorbeeld de Nederlandse ICT-industrie dat er voldoende goede informatie, kunst en entertainment van eigen bodem beschikbaar is", meent Jongerius. "Het besef van deze spin-off zien we niet terug in het voorgenomen beleid. Je moet kijken naar de bredere effecten op aanbod, werkgelegenheid en vakbekwaamheid als je met beleid voor deze sector bezig bent, en dat missen we."